Brokuł to niezwykle uniwersalne warzywo, z którego można przygotować wiele smacznych potraw. Niektórzy wykorzystują go do przyrządzenia tarty, zupy lub omletu, a jeszcze inni dodają go do sałatki lub jedzą samodzielnie jako dodatek do dania głównego. Nie da się ukryć, że w brokule kryje się wiele witamin i składników odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywo to jest cennym źródłem m.in. błonnika, antyoksydantów, a także potasu i wapnia. Co więcej, jest ono niskokaloryczne, dlatego śmiało możemy włączyć go do codziennej diety.
Kotlety mielone z brokuła to świetna alternatywa dla klasycznego dania z wieprzowiny. Smaku i witamin bez wątpienia dodają ziemniaki, cebula oraz marchew, a także aromatyczne przyprawy. Po usmażeniu potrawa wychodzi niebiańsko chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Aż żal nie spróbować!
Składniki:
Brokuła podziel na różyczki. Możesz też użyć gotowych, mrożonych różyczek. Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie warzywa ugotuj na parze, a następnie odstaw do ostudzenia. Po chwili drobno je posiekaj lub umieść w robocie kuchennym bądź blenderze i zmiel na w miarę gładką masę.
Marchewkę opłucz, obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż startą marchew oraz obraną i posiekaną cebulę. Zmielone brokuły i ziemniaki przełóż do miski, po czym wbij dwa jajka, dodaj podsmażone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ewentualnie nieco posiekanej pietruszki. Dopraw całość ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, a na koniec wymieszaj.
Łyżką nabierz masę warzywną, uformuj w spłaszczonego klopsa i obtocz w bułce tartej. Prawie gotowe kotlety smaż z każdej strony, aż się zarumienią i nabiorą złocistej, chrupiącej skórki. Pyszne danie możesz zaserwować z ryżem lub sosem. Smacznego!