Miłośników pizzy można znaleźć na całym świecie, w tym w Polsce. Niemal w każdym mieście funkcjonuje choć jedna pizzeria. Łatwo się jednak domyślić, że czasem najlepiej smakuje wyrób domowej roboty. Nie tylko będzie nas to mniej kosztować, ale i zagwarantuje, że na ciągnącym się placku nie zabraknie naszych ulubionych dodatków. Jedni stawiają tu na mięso, inni z kolei na warzywa, Są też i tacy, którzy preferują dość nietypowe kombinacje smakowe, np. połączenie ananasa i kurczaka czy jajka sadzonego z fasolą.
Do przygotowania domowej pizzy wcale nie potrzebujesz pieca kamiennego ani nawet piekarnika. Wystarczy, że masz sprawną kuchenkę i jedną patelnię. Dzięki temu w krótkim czasie staniesz się szczęśliwym posiadaczem ekspresowego obiadu. Taką pizzę zrobisz w mniej niż pół godziny, co czyni ją doskonałym pomysłem na szybki, pyszny i pożywny obiad po długim dniu w pracy, szkole czy na uczelni. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.
Składniki:
W misce połącz mąkę, suszone pomidory, sól oraz proszek do pieczenia. W dalszej kolejności wlej wodę oraz oliwę i ponownie zamieszaj. Nie zapomnij o dodaniu ulubionych przypraw. Może to być rozmaryn, tymianek, bazylia, a nawet zioła prowansalskie. Całość zagnieć na jednolite ciasto bez grudek.
Z powstałej masy uformuj placek, a następnie połóż go na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Gdy jedna strona się przyrumieni, przewróć placek na drugą stronę. Wierzch wysmaruj sosem pomidorowym i wyłóż serem, bazylią oraz innymi ulubionymi dodatkami. Może to być szynka prosciutto, pomidorki koktajlowe, boczek czy pieczarki. Smacznego!