Włosi nazwaliby tę pizzę "świętokradztwem". My twierdzimy, że to ekspresowy obiad bez pieczenia

Trudno znaleźć kogoś, kto nie gustowałby w pizzy. Tradycyjne danie kuchni włoskiej podane z ulubionymi dodatkami potrafi wywołać uśmiech na twarzy niejednego smakosza. Czy da się jednak zrobić pizzę nie dość, że szybko, to jeszcze bez użycia piekarnika? Z naszym przepisem - jak najbardziej.

Miłośników pizzy można znaleźć na całym świecie, w tym w Polsce. Niemal w każdym mieście funkcjonuje choć jedna pizzeria. Łatwo się jednak domyślić, że czasem najlepiej smakuje wyrób domowej roboty. Nie tylko będzie nas to mniej kosztować, ale i zagwarantuje, że na ciągnącym się placku nie zabraknie naszych ulubionych dodatków. Jedni stawiają tu na mięso, inni z kolei na warzywa, Są też i tacy, którzy preferują dość nietypowe kombinacje smakowe, np. połączenie ananasa i kurczaka czy jajka sadzonego z fasolą.

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Ekspresowa pizza bez pieczenia. Lepszego pomysłu na smaczny obiad nie znajdziesz

Do przygotowania domowej pizzy wcale nie potrzebujesz pieca kamiennego ani nawet piekarnika. Wystarczy, że masz sprawną kuchenkę i jedną patelnię. Dzięki temu w krótkim czasie staniesz się szczęśliwym posiadaczem ekspresowego obiadu. Taką pizzę zrobisz w mniej niż pół godziny, co czyni ją doskonałym pomysłem na szybki, pyszny i pożywny obiad po długim dniu w pracy, szkole czy na uczelni. Koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 100 ml wody,
  • 50 g sera, np. mozzarelli,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki suszonych pomidorów,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • sos pomidorowy,
  • przyprawy: rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia,
  • dodatkowo: świeże liście bazylii.

Domowa pizza z kilku składników. Sposób przygotowania

W misce połącz mąkę, suszone pomidory, sól oraz proszek do pieczenia. W dalszej kolejności wlej wodę oraz oliwę i ponownie zamieszaj. Nie zapomnij o dodaniu ulubionych przypraw. Może to być rozmaryn, tymianek, bazylia, a nawet zioła prowansalskie. Całość zagnieć na jednolite ciasto bez grudek.

Z powstałej masy uformuj placek, a następnie połóż go na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Gdy jedna strona się przyrumieni, przewróć placek na drugą stronę. Wierzch wysmaruj sosem pomidorowym i wyłóż serem, bazylią oraz innymi ulubionymi dodatkami. Może to być szynka prosciutto, pomidorki koktajlowe, boczek czy pieczarki. Smacznego! 

Więcej o: