Kto w dzieciństwie nie zajadał się rurkami z kremem, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zdecydowana większość dzieciaków uwielbia ten prosty w smaku, a zarazem wyśmienity deser. Nie ma jednak sensu kupować "gotowców" w cukierni, kiedy w prosty sposób przygotujemy kruche rurki samodzielnie w domu. Wystarczą specjalne foremki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to słodkie cudo. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i suche składniki łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem (lub margaryną). Całość siekamy, a po kilku minutach dodajemy partiami śmietanę. Ciasto zagniatamy jak najszybciej, by nie ogrzewać go nadmiernie dłońmi. Gotowe ciasto na rurki zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut.
Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paski o szerokości ok. 2 cm. Wszystkie uzyskane paski nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek, zaczynając od ich szerszej strony. Rurki pieczemy przez 15-20 minut w 220 st. Celsjusza.
W międzyczasie przygotowujemy krem. W 70 ml mleka mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy z trzema łyżkami cukru. Do osobnej miski wbijamy żółtka i ucieramy z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Dodajemy również mleko z mąką. Całość gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Na koniec ucieramy ostudzony budyń z miękkim masłem (lub margaryną). Tak przygotowanym kremem nadziewamy upieczone i chłodne rurki. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!