Deser naszego dzieciństwa czyli domowe rurki z kremem. Babcia zdradziła mi, jak zrobić je samemu od podstaw

Tym deserem zaimponujesz każdemu. Nie sztuką jest bowiem nadziać gotowe rurki do kupienia w większości marketów. Z tego powodu moja babcia od lat piecze je sama i za każdym razem wychodzą obłędnie. Nareszcie postanowiła podzielić się ze mną rodzinnym przepisem. Poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od doświadczenia w kuchni.

Kto w dzieciństwie nie zajadał się rurkami z kremem, niech pierwszy rzuci kamieniem. Zdecydowana większość dzieciaków uwielbia ten prosty w smaku, a zarazem wyśmienity deser. Nie ma jednak sensu kupować "gotowców" w cukierni, kiedy w prosty sposób przygotujemy kruche rurki samodzielnie w domu. Wystarczą specjalne foremki i odrobina wolnego czasu, by wyczarować to słodkie cudo. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe

Składniki na rurki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Składniki na krem:

  • 270 ml szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 5 łyżek cukru białego,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego.

Rurki z kremem idealne na karnawał. Smakują lepiej niż z najlepszej cukierni

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i suche składniki łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem (lub margaryną). Całość siekamy, a po kilku minutach dodajemy partiami śmietanę. Ciasto zagniatamy jak najszybciej, by nie ogrzewać go nadmiernie dłońmi. Gotowe ciasto na rurki zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30-60 minut.

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy paski o szerokości ok. 2 cm. Wszystkie uzyskane paski nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek, zaczynając od ich szerszej strony. Rurki pieczemy przez 15-20 minut w 220 st. Celsjusza.

W międzyczasie przygotowujemy krem. W 70 ml mleka mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do rondelka i zagotowujemy z trzema łyżkami cukru. Do osobnej miski wbijamy żółtka i ucieramy z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masę jajeczną dodajemy cienkim strumieniem do gotującego się mleka. Dodajemy również mleko z mąką. Całość gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Na koniec ucieramy ostudzony budyń z miękkim masłem (lub margaryną). Tak przygotowanym kremem nadziewamy upieczone i chłodne rurki. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.