-
Haps
-
Jak przygotować
- Mistrzowski biszkopt musi być wilgotny i puszysty. Ten efekt osiągniesz stosując tę metodę
Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne
Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie. Nalewki i herbatę odłóż jednak na półkę. Ten produkt konkurencję zostawia w tyle.
W Nikaragui wiedzą co dobre. Deser "tres leches" (z hiszp. trzy mleka) na bazie biszkoptu to prawdziwy król wśród lokalnych słodkości. Z pomocą łatwo dostępnych składników możesz przygotować go również u siebie w domu. To, co charakteryzuje "tres leches" to niezwykle wilgotny i słodki biszkopt. Jaki jest sekretny składnik, który zapewnia taki efekt? Chodzi o... mleko zagęszczone. Nasącz nim blaty ciasta, a efekt zwali cię z nóg. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych okrągłych croissantów z Gdańska
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 czubata szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego,
- 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
- szczypta soli,
- owoce i bita śmietana do dekoracji.
Biszkopt prosto z Ameryki Łacińskiej. Ten trik robi całą robotę
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną, jasną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do masy jajecznej z żółtek dodajemy mleko (zwykłe), przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy.
- Następnie łączymy obie masy ze sobą i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec przez 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach Celsjusza.
- W międzyczasie do jednej miski wlewamy słodzone i niesłodzone mleko zagęszczone. Miksujemy je krótko i delikatnie, aż oba produkty się połączą.
- Gotowy biszkopt wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.
- Przestudzony biszkopt nakłuwamy wielokrotnie widelcem i zalewamy mleczną masą. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i odstawiamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. W tym czasie biszkopt nasiąknie i stanie się obłędnie wilgotny.
Tak przygotowanego biszkopta po całej nocy wystarczy udekorować od góry gęstą bitą śmietaną i świeżymi owocami. Choć cały deser wydaje się dość banalny, to smak jest wręcz nieziemski. Każdy łasuch będzie zachwycony. Smacznego!