Suchy biszkopt odejdzie w zapomnienie, gdy wcielisz w życie te zasady. Od teraz twoje ciasta będą puszyste i ultra wilgotne

Jaki powinien być idealny biszkopt? Takie ciasto powinno być przede wszystkim puszyste. Co więcej, musi być także wilgotne. W końcu kto chciałby jeść suchy tort lub inny deser stający w gardle? Kluczem do sukcesu jest jego odpowiednie nasączenie. Nalewki i herbatę odłóż jednak na półkę. Ten produkt konkurencję zostawia w tyle.

W Nikaragui wiedzą co dobre. Deser "tres leches" (z hiszp. trzy mleka) na bazie biszkoptu to prawdziwy król wśród lokalnych słodkości. Z pomocą łatwo dostępnych składników możesz przygotować go również u siebie w domu. To, co charakteryzuje "tres leches" to niezwykle wilgotny i słodki biszkopt. Jaki jest sekretny składnik, który zapewnia taki efekt? Chodzi o... mleko zagęszczone. Nasącz nim blaty ciasta, a efekt zwali cię z nóg. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych okrągłych croissantów z Gdańska

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 czubata szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego,
  • 250 ml słodzonego mleka zagęszczonego,
  • szczypta soli,
  • owoce i bita śmietana do dekoracji.

Biszkopt prosto z Ameryki Łacińskiej. Ten trik robi całą robotę

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną, jasną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Do masy jajecznej z żółtek dodajemy mleko (zwykłe), przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy. 
  4. Następnie łączymy obie masy ze sobą i mieszamy delikatnie szpatułką. 
  5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec przez 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach Celsjusza. 
  6. W międzyczasie do jednej miski wlewamy słodzone i niesłodzone mleko zagęszczone. Miksujemy je krótko i delikatnie, aż oba produkty się połączą.
  7. Gotowy biszkopt wyjmujemy na kratkę do ostudzenia. 
  8. Przestudzony biszkopt nakłuwamy wielokrotnie widelcem i zalewamy mleczną masą. Zawijamy ciasto w folię aluminiową i odstawiamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki. W tym czasie biszkopt nasiąknie i stanie się obłędnie wilgotny.

Tak przygotowanego biszkopta po całej nocy wystarczy udekorować od góry gęstą bitą śmietaną i świeżymi owocami. Choć cały deser wydaje się dość banalny, to smak jest wręcz nieziemski. Każdy łasuch będzie zachwycony. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA