Wiele osób pomija śniadanie, co jest błędem. Nie bez powodu mówi się w końcu, że to najważniejszy posiłek dnia - dostarcza nam bowiem energii i sił na cały dzień. Co więcej, warto zadbać, aby pierwszy posiłek był nie tylko smaczny i szybki, ale i pożywny. Najlepiej w tym celu sprawdzą się kolorowe kanapki na świeżym pieczywie. Jak je przygotować samemu? Podpowiadamy!
Chrupiące bułeczki śniadaniowe z poniższego przepisu wychodzą obłędne, a ich przygotowanie jest banalnie proste, co oznacza, że z zadaniem tym poradzi sobie absolutnie każdy. Jeśli marzy ci się zapach świeżych wypieków z samego rana, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.
Składniki:
Zacznij od przygotowania zaczynu na bułki. W misce z ciepłą wodą połącz drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj i odczekaj chwilę, a w dalszej kolejności dodaj do zaczynu mąkę. Ponownie zamieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę pozbawioną grudek. Wyrób ciasto ręcznie, a następnie przykryj je ściereczką lub ręcznikiem do wyrośnięcia.
Po kilku minutach podsyp stolnicę odrobiną mąki i wyłóż na niej wyrobione ciasto. Składaj je kilkukrotnie, po czym podziel je na siedem lub osiem w miarę równych części. Jeśli chcesz, aby bułeczki były mniejsze, podziel je na dziesięć części. Każdy fragment ciasta uformuj w lekko spłaszczoną kulę. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby znajdowały się w pewnej odległości do siebie - dzięki temu nie skleją się podczas wypiekania.
Natnij bułki krzyżowo. Możesz je też dodatkowo posypać makiem, słonecznikiem lub innymi ziarnami. Sprawi to, że posiłek będzie jeszcze smaczniejszy. Wstaw formę z bułkami do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Po ok. 18-20 minutach bułki powinny być wyrośnięte i niezwykle chrupkie z zewnątrz. Odstaw je na chwilę do przestygnięcia. Gotowe bułeczki śniadaniowe wyłóż ulubionymi dodatkami, np. serem, szynką, plasterkiem pomidora i ogórka. Pyszne i pożywne kanapki śmiało oprósz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!