• Link został skopiowany

Po co kupować bułki w piekarni, skoro można je upiec samemu? Wychodzą bajecznie chrupiące i miękkie

Śniadanie bez świeżego, chrupiącego pieczywa nie byłoby takie samo. Zamiast jednak codziennie rano chodzić po nie do sklepu czy piekarni, spróbuj wypiec je samodzielnie. Gwarantujemy, że jest to prostsze, niż się spodziewasz.
Przepis na domowe bułki śniadaniowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku
fot. manfredrichter / pixabay.com

Wiele osób pomija śniadanie, co jest błędem. Nie bez powodu mówi się w końcu, że to najważniejszy posiłek dnia - dostarcza nam bowiem energii i sił na cały dzień. Co więcej, warto zadbać, aby pierwszy posiłek był nie tylko smaczny i szybki, ale i pożywny. Najlepiej w tym celu sprawdzą się kolorowe kanapki na świeżym pieczywie. Jak je przygotować samemu? Podpowiadamy!

Zobacz wideo Mleczne bułeczki [HAPS KIDS]

Prosty przepis na domowe kajzerki. Wychodzą bajecznie chrupiące i pyszne

Chrupiące bułeczki śniadaniowe z poniższego przepisu wychodzą obłędne, a ich przygotowanie jest banalnie proste, co oznacza, że z zadaniem tym poradzi sobie absolutnie każdy. Jeśli marzy ci się zapach świeżych wypieków z samego rana, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 330 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody,
  • 7 g drożdży instant,
  • 7 g soli,
  • 5 g cukru,
  • opcjonalnie: mak, słonecznik, pestki dyni.

Chrupiące bułki śniadaniowe. Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania zaczynu na bułki. W misce z ciepłą wodą połącz drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj i odczekaj chwilę, a w dalszej kolejności dodaj do zaczynu mąkę. Ponownie zamieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę pozbawioną grudek. Wyrób ciasto ręcznie, a następnie przykryj je ściereczką lub ręcznikiem do wyrośnięcia. 

Po kilku minutach podsyp stolnicę odrobiną mąki i wyłóż na niej wyrobione ciasto. Składaj je kilkukrotnie, po czym podziel je na siedem lub osiem w miarę równych części. Jeśli chcesz, aby bułeczki były mniejsze, podziel je na dziesięć części. Każdy fragment ciasta uformuj w lekko spłaszczoną kulę. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby znajdowały się w pewnej odległości do siebie - dzięki temu nie skleją się podczas wypiekania.

Natnij bułki krzyżowo. Możesz je też dodatkowo posypać makiem, słonecznikiem lub innymi ziarnami. Sprawi to, że posiłek będzie jeszcze smaczniejszy. Wstaw formę z bułkami do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Po ok. 18-20 minutach bułki powinny być wyrośnięte i niezwykle chrupkie z zewnątrz. Odstaw je na chwilę do przestygnięcia. Gotowe bułeczki śniadaniowe wyłóż ulubionymi dodatkami, np. serem, szynką, plasterkiem pomidora i ogórka. Pyszne i pożywne kanapki śmiało oprósz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej o: