Wstajesz rano i zastanawiasz się, co by tu zrobić na śniadanie? Jeśli jajecznica, kanapki i owsianka już ci się znudziły, to warto sięgnąć po sprawdzony przepis na omlet. Najlepiej smakuje w klasycznej wersji, wzbogacony o ulubione dodatki. Nie wahaj się więc wrzucić na patelnię szynkę, ser, pomidorki koktajlowe i inne smakołyki.
Omlet to dobry sposób na dostarczenie organizmowi solidnej dawki białka. W jajkach znajduje się dziewięć aminokwasów, które odpowiadają m.in. za wzmocnienie mięśni i układu kostnego. Omlet jajeczny, dzięki dużej zawartości witamin, korzystnie wpływa na naszą odporność. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć dłużej niż kilka minut. Wystarczy przyszykować wszystkie składniki, połączyć w całość i usmażyć. To prosty i smaczny sposób na szybkie, lecz sycące śniadanie, które sprawdzi się zarówno w przypadku dzieci szykujących się do szkoły, jak i dorosłych wybierających się do pracy.
Składniki:
Zacznij od opłukania i osuszenia ręcznikiem papierowym szpinaku. Na patelni rozpuść łyżkę masła, a kiedy się rozgrzeje - dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj szpinak i podsmażaj całość przez minutę, do momentu, aż szpinak zwiędnie. W niewielkiej misce roztrzep jajka z mlekiem i doprawione solą oraz pieprzem.
Szpinak połącz z masą jajeczną, a następnie wylej na rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, aby rozprowadzić jajka po całej powierzchni. Dodaj pokrojone kawałki szynki, starty ser oraz przepołowione pomidorki. Zmniejsz ogień w palniku. Kiedy jedna strona omletu się zetnie, złóż go na pół i podsmażaj przez dwie minuty, a na koniec przewróć go na drugą stronę. Gotowy omlet możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!