Przepis na śniadanie mistrzów. Omlet z serem, szynką i szpinakiem zaspokoi poranny głód i doda sił

Omlet z serem, szynką i szpinakiem to doskonały pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Danie to zapewni sytość na wiele godzin i doda nam porannej dawki energii do działania. Jak przygotować idealnie ścięty omlet? Podpowiadamy.

Wstajesz rano i zastanawiasz się, co by tu zrobić na śniadanie? Jeśli jajecznica, kanapki i owsianka już ci się znudziły, to warto sięgnąć po sprawdzony przepis na omlet. Najlepiej smakuje w klasycznej wersji, wzbogacony o ulubione dodatki. Nie wahaj się więc wrzucić na patelnię szynkę, ser, pomidorki koktajlowe i inne smakołyki.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Omlet na śniadanie nie musi być nudny. Z tymi dodatkami to prawdziwy majstersztyk

Omlet to dobry sposób na dostarczenie organizmowi solidnej dawki białka. W jajkach znajduje się dziewięć aminokwasów, które odpowiadają m.in. za wzmocnienie mięśni i układu kostnego. Omlet jajeczny, dzięki dużej zawartości witamin, korzystnie wpływa na naszą odporność. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie powinno zająć dłużej niż kilka minut. Wystarczy przyszykować wszystkie składniki, połączyć w całość i usmażyć. To prosty i smaczny sposób na szybkie, lecz sycące śniadanie, które sprawdzi się zarówno w przypadku dzieci szykujących się do szkoły, jak i dorosłych wybierających się do pracy.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki mleka,
  • 50 g startego parmezanu lub mozzarelli,
  • 3 plastry szynki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz.

Omlet z serem, szynką i szpinakiem. Sposób przygotowania

Zacznij od opłukania i osuszenia ręcznikiem papierowym szpinaku. Na patelni rozpuść łyżkę masła, a kiedy się rozgrzeje - dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj szpinak i podsmażaj całość przez minutę, do momentu, aż szpinak zwiędnie. W niewielkiej misce roztrzep jajka z mlekiem i doprawione solą oraz pieprzem.

Szpinak połącz z masą jajeczną, a następnie wylej na rozgrzaną patelnię. Pamiętaj, aby rozprowadzić jajka po całej powierzchni. Dodaj pokrojone kawałki szynki, starty ser oraz przepołowione pomidorki. Zmniejsz ogień w palniku. Kiedy jedna strona omletu się zetnie, złóż go na pół i podsmażaj przez dwie minuty, a na koniec przewróć go na drugą stronę. Gotowy omlet możesz dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.