Tarta ze szpinakiem, papryką i serem feta. Najlepszy pomysł na prosty i smaczny obiad z warzywami

Znudziło ci się lepienie klopsów i gotowanie zupy? W takim razie koniecznie sprawdź nasz przepis na banalnie prostą tartę z serem, papryką i pomidorami. To doskonały pomysł na szybki obiad z warzywami dla całej rodziny.

W naszej codziennej diecie zwykle brakuje warzyw, dlatego warto czasem "przemycić" je w takiej formie, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Świetnie w tym celu sprawdzi się np. tarta serowo-warzywna z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jest prosta i szybka w wykonaniu - wystarczy połączyć składniki, wyłożyć je na gotowe ciasto francuskie i na koniec zapiec w piekarniku. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Tarta serowo-szpinakowa, czyli pomysł na niebanalny obiad z warzywami. Prosto i smacznie

Tarta ze szpinakiem, papryką i pomidorami to jeden z łatwiejszych obiadów z warzywami, jakie możemy przygotować każdego dnia. Idealnie nadają się na pyszny, zdrowy i pożywny posiłek po długim, męczącym dniu poza domem. Koniecznie wypróbuj naszą tartę chociaż raz - nie pożałujesz!

Składniki:

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 250 sera feta,
  • 200 g sera ricotta,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 duże jajko,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • garść posiekanej pietruszki,
  • oliwa.

Tarta zapiekana ze szpinakiem, papryką i serem feta. Sposób wykonania

Zacznij od dokładnego opłukania i osuszenia szpinaku. Umieść go w garnku z odrobiną oliwy i podsmaż, aż przywiędnie. W dalszej kolejności przełóż go na sitko. Przygotuj miskę i wbij do niej jajko. Dodaj fetę i ricottę, a także posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i suszone pomidory. Całość dopraw papryką, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie możesz też dodać szczyptę soli i pieprzu.

Wszystkie składniki wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto francuskie wygnieć na okrągłej blaszce z papierem do pieczenia, nie zapominając o bokach. Powstałą masę warzywno-serową wylej na warstwę ciasta, a na wierzchu rozłóż kawałki pokrojonej papryki i pomidorków koktajlowych. Całość możesz dodatkowo oprószyć aromatycznymi przyprawami. Formę z tartą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyłóż ją z urządzenia, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.