W naszej codziennej diecie zwykle brakuje warzyw, dlatego warto czasem "przemycić" je w takiej formie, która zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Świetnie w tym celu sprawdzi się np. tarta serowo-warzywna z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jest prosta i szybka w wykonaniu - wystarczy połączyć składniki, wyłożyć je na gotowe ciasto francuskie i na koniec zapiec w piekarniku.
Tarta ze szpinakiem, papryką i pomidorami to jeden z łatwiejszych obiadów z warzywami, jakie możemy przygotować każdego dnia. Idealnie nadają się na pyszny, zdrowy i pożywny posiłek po długim, męczącym dniu poza domem. Koniecznie wypróbuj naszą tartę chociaż raz - nie pożałujesz!
Składniki:
Zacznij od dokładnego opłukania i osuszenia szpinaku. Umieść go w garnku z odrobiną oliwy i podsmaż, aż przywiędnie. W dalszej kolejności przełóż go na sitko. Przygotuj miskę i wbij do niej jajko. Dodaj fetę i ricottę, a także posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i suszone pomidory. Całość dopraw papryką, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie możesz też dodać szczyptę soli i pieprzu.
Wszystkie składniki wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto francuskie wygnieć na okrągłej blaszce z papierem do pieczenia, nie zapominając o bokach. Powstałą masę warzywno-serową wylej na warstwę ciasta, a na wierzchu rozłóż kawałki pokrojonej papryki i pomidorków koktajlowych. Całość możesz dodatkowo oprószyć aromatycznymi przyprawami. Formę z tartą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekaj przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie wyłóż ją z urządzenia, pokrój na kawałki i podawaj na gorąco. Smacznego!