Zupa z cukinii to mistrzowski przepis na obiad. Sekretem smaku jest odpowiednie pokrojenie warzyw

Przepis na zupę z cukinii to połączenie sezonowych warzyw z domowym, rozgrzewającym bulionem. Jest szybko, smacznie i zdrowo, a to wszystko bez kilku godzin spędzonych w kuchni! Sekretem idealnego efektu jest jednak odpowiednie pokrojenie warzyw - w ten sposób wydobędziemy z nich aromaty i zyskamy estetyczną formę podania.

Schyłek lata i początek jesieni jest nadal urodzajny w wiele smacznych warzyw i owoców. Wśród topowych składników warto wyróżnić cukinię, a szczególnie przygotowaną z niej zupę. Brzmi domowo i banalnie, jednak efekt końcowy zasmakuje z pewnością każdemu! Wszystko to za sprawą prostego triku z krojeniem. 

Zupa z cukinii i sezonowych warzyw - idealny obiad na koniec wakacji 

Szukasz inspiracji na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny? Zupa z cukinii i sezonowych warzyw sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy kilka składników, domowej roboty bulion i gotowe! To nie tylko spora dawka witamin, ale także rozgrzewająca, lekka propozycja, która sprawdzi się idealnie jako pierwsze danie lub obiad dla osób trzymający się restrykcyjnych diet. 

Sekretem smaku zupy z cukinii, są przede wszystkim pokrojone w bardzo drobną kosteczkę warzywa. dzięki temu danie smakuje o wiele lepiej, ale także zyskuje walory estetyczne. Ten prosty trik wpływa także na przyjemność jedzenia. Gwarantujemy, że domownicy lub goście szybko będą ubiegać się o dokładkę! 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na zupę z cukinii. Smaczna, zdrowa i pożywna propozycja na obiad

Składniki: 

  • 3 średnie cukinie (około 800 gramów),
  • por,
  • 2 większe marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • płaska łyżka przyprawy curry,
  • 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

 Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie warto przygotować sobie wszystkie warzywa i składniki. 
  2. Marchew, por i pietruszkę pokrój w drobną kosteczkę. 
  3. W garnku rozpuść masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany por.
  4. Po chwili dodaj pokrojone w drobno kostkę marchewkę i pietruszkę, czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż jeszcze kilka minut, dodaj przyprawę curry i ponownie wymieszaj.
  5. Wszystkie warzywa zalej bulionem, zupę zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika na najmniejszą. 
  6. Mąkę rozrób w mleku, tak by uniknąć nawet najmniejszych grudek. Mieszankę wlej do zupy, cały czas mieszając. 
  7. Na koniec dodaj sól, pieprz i drobno posiekany koperek i cukinię. Gotuj jeszcze 10-15 minut i gotowe!
  8. Tak przygotowaną zupę warto zaserwować z kromką chleba lub grzankami. 
Więcej o: