Schyłek lata i początek jesieni jest nadal urodzajny w wiele smacznych warzyw i owoców. Wśród topowych składników warto wyróżnić cukinię, a szczególnie przygotowaną z niej zupę. Brzmi domowo i banalnie, jednak efekt końcowy zasmakuje z pewnością każdemu! Wszystko to za sprawą prostego triku z krojeniem.
Zupa z cukinii i sezonowych warzyw - idealny obiad na koniec wakacji
Szukasz inspiracji na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny? Zupa z cukinii i sezonowych warzyw sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy kilka składników, domowej roboty bulion i gotowe! To nie tylko spora dawka witamin, ale także rozgrzewająca, lekka propozycja, która sprawdzi się idealnie jako pierwsze danie lub obiad dla osób trzymający się restrykcyjnych diet.
Sekretem smaku zupy z cukinii, są przede wszystkim pokrojone w bardzo drobną kosteczkę warzywa. dzięki temu danie smakuje o wiele lepiej, ale także zyskuje walory estetyczne. Ten prosty trik wpływa także na przyjemność jedzenia. Gwarantujemy, że domownicy lub goście szybko będą ubiegać się o dokładkę!
Zobacz wideo
Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na zupę z cukinii. Smaczna, zdrowa i pożywna propozycja na obiad
Składniki:
- 3 średnie cukinie (około 800 gramów),
- por,
- 2 większe marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- płaska łyżka przyprawy curry,
- 2 litry wywaru drobiowego lub warzywnego,
- 3/4 szklanki mleka,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto przygotować sobie wszystkie warzywa i składniki.
- Marchew, por i pietruszkę pokrój w drobną kosteczkę.
- W garnku rozpuść masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany por.
- Po chwili dodaj pokrojone w drobno kostkę marchewkę i pietruszkę, czosnek pokrojony w plasterki. Całość smaż jeszcze kilka minut, dodaj przyprawę curry i ponownie wymieszaj.
- Wszystkie warzywa zalej bulionem, zupę zagotuj, po czym zmniejsz moc palnika na najmniejszą.
- Mąkę rozrób w mleku, tak by uniknąć nawet najmniejszych grudek. Mieszankę wlej do zupy, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaj sól, pieprz i drobno posiekany koperek i cukinię. Gotuj jeszcze 10-15 minut i gotowe!
- Tak przygotowaną zupę warto zaserwować z kromką chleba lub grzankami.