Jeden powie, że to szaleństwo, drugi - geniusz. A to po prostu lane faworki z dozownika po ketchupie

Lane faworki to najprostszy sposób na uzyskanie pysznych smakołyków na tłusty czwartek. Nie trzeba przy tym męczyć się z wyrabianiem ciasta. Wystarczy połączyć składniki i przelać je do... butelki po ketchupie, musztardzie lub innym produkcie z dozownikiem.

Ulubione święto milionów Polaków już za rogiem. Zostało tylko kilka tygodni do słodkiej uczty, na którą składać się będą różnego rodzaju pączki, faworki i inne słodkości. Zrobienie chrupiących przysmaków nierzadko nastręcza jednak problemów. Największe wyzwanie stanowi prawidłowe wygniecenie ciasta. Jest to zadanie nie dość, że męczące, to na dodatek czasochłonne. A co gdyby udało się przyrządzić pyszny deser nieco inaczej?

Zobacz wideo Chrust lany

Genialny patent na lane faworki w 15 minut. Przyda ci się butelka po ketchupie

Lany chrust to doskonała przekąska, która z pewnością zdominuje tegoroczne biesiadowanie. Nie jest on tak często spotykany jak tradycyjnie wysmażane chruściki, ale kiedy już "wjedzie" na stół, to wszyscy obecni robią wielkie oczy ze zdziwienia. Po chwili zawahania próbują smakołyku i natychmiast sięgają po kolejny kawałek. Takie właśnie są lane faworki - kruche, chrupiące i obłędnie smaczne. Do ich przygotowania będziesz potrzebować kilku prostych składników i foliowego woreczka, butelki po musztardzie czy ketchupie lub jakiejkolwiek innej butelki "z dzióbkiem". Całe zadanie zajmie nie dłużej niż kwadrans. 

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka spirytusu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder.

Ekspresowe lane faworki. Sposób przygotowania

Zacznij od połączenia w misce składników suchych: przesianej mąki, cukru waniliowego oraz proszku do pieczenia. Po zmieszaniu dodaj także jajka, mleko i spirytus. Całość wymieszaj tak, by uzyskać jednolite, gładkie ciasto.

Elastyczną masę przelej do butelki z dozownikiem. Możesz też umieścić ją w woreczku foliowym z odciętym rogiem. Ważne, aby ciasto mogło bez przeszkód być wylewane na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Możesz w tym celu puścić wodze wyobraźni i formować płynne ciasto w różne kształty.

Na koniec smażenia wyłóż uzyskane faworki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe przysmaki wystarczy już tylko oprószyć cukrem pudrem i zaserwować zachwyconym domownikom i gościom. Smacznego!

Więcej o: