Przepis na rybę nie musi ograniczać się do klasyki z piekarnika, folii czy patelni. Pora, by odczarować niektóre smaki i zaskoczyć domowników obłędną recepturą. Nasza metoda zawsze daje piękny i smakowity efekt - a to wszystko bez wyszukanych składników i kilku godzin w kuchni!
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie
Pieczona ryba w wersji premium - postaw na chrupiącą skórkę, a nie pożałujesz
Nie masz pomysłu jak podać rybę w ciekawy i oryginalny sposób? Najszybszym i jednocześnie niezawodnym sposobem, będzie podanie jej w chrupiącej i złocistej wersji. Gwarantujemy, ze taki obiad zrób furorę nawet wśród największych smakoszy i niejadków. Tu króluje prostota, smak i zaledwie kilka produktów.
Do przygotowania naszej niezawodnej, chrupiącej ryby niezbędny jest smaczny gatunek białej ryby. Polecamy dorsza, halibuta, solę, mintaja czy morszczuka. To jednak nie wszystko - otóż ryba z tego przepisu oprócz chrupiącej panierki zachwyca też wyglądem, dzięki ciekawym nacięciom. Na koniec tylko szybkie panierowanie w mące i przyprawach i smażenie na rozgrzanym oleju. Efekt spektakularny i palce lizać!
Przepis na zjawiskową rybę gotową w kilka minut. Tu króluje piękne podanie
Składniki:
- 400 g fileta z białej ryby,
- 2 jajka,
- około 100 g mąki pszennej,
- łyżka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- łyżka suszonego tymianku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rybę przepłucz pod zimną wodą.
- Filet natnij na tzw. szachownicę. Wskazówka - uważaj, by nie przeciąć płatu.
- Teraz rybę natnij na środku niemal na pół. Końcówki zepnij razem przy pomocy wykałaczek.
- Rybę dopraw solą i pieprzem.
- Następnie wywiń rybę tak jak przy robieniu faworków.
- Jajka rozmąć w misce. Namocz w masie rybę, później obtocz ją w mące połączonej z papryką i tymiankiem.
- Gotową rybę smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju przez kilka minut aż pięknie się zezłoci.
- Po wyciągnięciu ryby z tłuszczu odsącz ją na ręczniku papierowym. Serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy zapiekane ziemniaki, frytki i miks zielonej sałaty z warzywami i lekkim sosem.