Smażona ryba w wersji premium. Nie obejdzie się bez chrupiącej panierki i... oryginalnego siekania

Podanie ryby na obiad nadal w wielu domach spędza sen z powiek. Wszytko jednak zależy od gatunku i odpowiedniego przygotowania - z naszą metodą, nawet największy sceptycy ryb poproszą o dokładkę. Sekretem są charakterystyczne nacięcia, a także chrupiąca oraz złocista skórka.

Przepis na rybę nie musi ograniczać się do klasyki z piekarnika, folii czy patelni. Pora, by odczarować niektóre smaki i zaskoczyć domowników obłędną recepturą. Nasza metoda zawsze daje piękny i smakowity efekt - a to wszystko bez wyszukanych składników i kilku godzin w kuchni! 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Pieczona ryba w wersji premium - postaw na chrupiącą skórkę, a nie pożałujesz 

Nie masz pomysłu jak podać rybę w ciekawy i oryginalny sposób? Najszybszym i jednocześnie niezawodnym sposobem, będzie podanie jej w chrupiącej i złocistej wersji. Gwarantujemy, ze taki obiad zrób furorę nawet wśród największych smakoszy i niejadków. Tu króluje prostota, smak i zaledwie  kilka produktów. 

Do przygotowania naszej niezawodnej, chrupiącej ryby niezbędny jest smaczny gatunek białej ryby. Polecamy dorsza, halibuta, solę, mintaja czy morszczuka. To jednak nie wszystko - otóż ryba z tego przepisu oprócz chrupiącej panierki zachwyca też wyglądem, dzięki ciekawym nacięciom. Na koniec tylko szybkie panierowanie w mące i przyprawach i smażenie na rozgrzanym oleju. Efekt spektakularny i palce lizać! 

Przepis na zjawiskową rybę gotową w kilka minut. Tu króluje piękne podanie

Składniki: 

  • 400 g fileta z białej ryby,
  • 2 jajka,
  • około 100 g mąki pszennej,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka suszonego tymianku, 
  • olej do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę przepłucz pod zimną wodą. 
  2. Filet natnij na tzw. szachownicę. Wskazówka - uważaj, by nie przeciąć płatu. 
  3. Teraz rybę natnij na środku niemal na pół. Końcówki zepnij razem przy pomocy wykałaczek. 
  4. Rybę dopraw solą i pieprzem. 
  5. Następnie wywiń rybę tak jak przy robieniu faworków. 
  6. Jajka rozmąć w misce. Namocz w masie rybę, później obtocz ją w mące połączonej z papryką i tymiankiem. 
  7. Gotową rybę smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju przez kilka minut aż pięknie się zezłoci. 
  8. Po wyciągnięciu ryby z tłuszczu odsącz ją na ręczniku papierowym. Serwuj z ulubionymi dodatkami - polecamy zapiekane ziemniaki, frytki i miks zielonej sałaty z warzywami i lekkim sosem. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA