Proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona to produkty, które stosujemy na co dzień, czasem nawet wymiennie. Nie wszyscy są jednak świadomi, że nie działają one tak samo. Jakie są właściwości obu składników i czy któryś z nich sprawdza się w kuchni lepiej?
Proszek do pieczenia to substancja wykorzystywana głównie do spulchniania ciast. W jej składzie znajduje się m.in. wodorowęglan sodu, czyli innymi słowy - soda oczyszczona. Oprócz niej w proszku zawarte są także regulatory kwasowości, oraz skrobia i inne substancje zapobiegające zbrylaniu, czyli przywieraniu. Doskonale sprawdza się przy wypiekaniu wszelkiego rodzaju słodkości: ciast, ciasteczek, babeczek. Wiele osób dodaje go również do smażonych naleśników, placków i racuchów, które dzięki temu wychodzą bardziej miękkie i puszyste.
Soda oczyszczona również wykorzystywana jest do spulchniania wyrobów pieczonych i smażonych. W przeciwieństwie do proszku do pieczenia nie jest w stanie "samodzielnie" zmienić konsystencji ciasta. Aby w pełni wykazać swoje właściwości, musi być połączona z substancją kwasową. Dlatego zwykle dodaje się ją wraz z produktami takimi jak: maślanka, masło czy śmietana.
Zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, dlatego często w przepisach widzimy zalecenia, aby dodać oba produkty. Sama soda dodana do ciasta sprawi, że wyrośnie ono delikatnie i będzie zarumienione. Dodanie jedynie proszku z kolei zagwarantuje, że masa sporo wyrośnie, jednak będzie w niej wyczuwalny lekko kwaskowy posmak. Idealnym rozwiązaniem wydaje się połączenie składników. Dzięki temu wypiek wyrośnie równomiernie, będzie rumiany i niepopękany. Ten złoty środek zapewni, że danie wyjęte z piekarnika będzie się nie tylko pięknie prezentować, ale i smakować. Nie polecamy natomiast zastępowania jednego produktu drugim - niewłaściwe połączenie składników może doprowadzić do nieudanego wypieku, np. zakalca.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!