Śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia nie bez powodu. Od tego, co zjemy rano, zależy bowiem z jaką energią rozpoczniemy dzień. Pierwszy posiłek powinien być nie tylko smaczny, ale i pożywny oraz pełen witamin. Taki właśnie jest omlet śniadaniowy z poniższego przepisu. Najlepsze jest to, że można go modyfikować pod swoje upodobania kulinarne, a on zawsze okaże się niezwykle udany.
Jajka na śniadanie w tej wersji wychodzą obłędnie lekkie, puszyste i miękkie. Dzięki temu, że nie rozbijamy ich bezpośrednio nad patelnią, a oddzielamy najpierw białka od żółtek, efekt finalny przechodzi wszelkie wyobrażenia. Wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli usmażymy go nie na oleju, tylko na maśle. Danie dosłownie rozpływa się w ustach. Możemy je wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. szynkę, pomidora, ogórka, cebulę, a nawet ser. Tej receptury nie da się w żaden sposób przekręcić czy "zepsuć" - to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie śniadaniowego omleta.
Składniki:
Zacznij od rozbicia jajek i oddzielenia białek od żółtek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Najlepiej w tym celu sprawdzi się pomoc miksera. Do ubitych białek dodaj stopniowo mąkę oraz żółtka i ponownie wszystko zmiksuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż małe kawałki szynki oraz papryki i pomidorków. Po dwóch minutach wlej na patelnię masę jajeczną. Postaraj się, aby była rozprowadzona równomiernie po całej powierzchni patelni.
Smaż na małym ogniu pod przykryciem, a po kilku minutach przewróć omleta na drugą stronę. Przełóż go na pół i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dla dodatkowego smaku (i witamin) zaserwuj go z garścią rukoli lub roszponki. Omlet warzywny świetnie będzie smakował z kromką świeżego chleba. Smacznego!