Ten omlet z warzywami wychodzi tak pyszny i maślany, że czapki z głów. Po prostu mniam!

Omlet śniadaniowy z szynką i warzywami to świetny pomysł na zdrowe, smaczne i pożywne śniadanie. Jego ogromną zaletą jest czas przygotowania - wyśmienity posiłek przygotujesz w zaledwie kilka minut. Zastosuj ten patent, a danie wyjdzie bajecznie puszyste i delikatne.

Śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem dnia nie bez powodu. Od tego, co zjemy rano, zależy bowiem z jaką energią rozpoczniemy dzień. Pierwszy posiłek powinien być nie tylko smaczny, ale i pożywny oraz pełen witamin. Taki właśnie jest omlet śniadaniowy z poniższego przepisu. Najlepsze jest to, że można go modyfikować pod swoje upodobania kulinarne, a on zawsze okaże się niezwykle udany.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Obłędnie puszysty omlet śniadaniowy. Usmaż go na tym tłuszczu, a będzie rozpływać się w ustach

Jajka na śniadanie w tej wersji wychodzą obłędnie lekkie, puszyste i miękkie. Dzięki temu, że nie rozbijamy ich bezpośrednio nad patelnią, a oddzielamy najpierw białka od żółtek, efekt finalny przechodzi wszelkie wyobrażenia. Wyjdzie jeszcze lepszy, jeśli usmażymy go nie na oleju, tylko na maśle. Danie dosłownie rozpływa się w ustach. Możemy je wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. szynkę, pomidora, ogórka, cebulę, a nawet ser. Tej receptury nie da się w żaden sposób przekręcić czy "zepsuć" - to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie śniadaniowego omleta. 

Składniki:

  • 2 jajka,
  • kilka plasterków ulubionej szynki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • kawałek papryki,
  • garść szczypiorku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • opcjonalnie: garść rukoli lub roszponki.

Omlet śniadaniowy z szynką i warzywami. Sposób przygotowania

Zacznij od rozbicia jajek i oddzielenia białek od żółtek. Białka umieść w misce i ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Najlepiej w tym celu sprawdzi się pomoc miksera. Do ubitych białek dodaj stopniowo mąkę oraz żółtka i ponownie wszystko zmiksuj. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie podsmaż małe kawałki szynki oraz papryki i pomidorków. Po dwóch minutach wlej na patelnię masę jajeczną. Postaraj się, aby była rozprowadzona równomiernie po całej powierzchni patelni.

Smaż na małym ogniu pod przykryciem, a po kilku minutach przewróć omleta na drugą stronę. Przełóż go na pół i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dla dodatkowego smaku (i witamin) zaserwuj go z garścią rukoli lub roszponki. Omlet warzywny świetnie będzie smakował z kromką świeżego chleba. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.