Zastąp tłuste pączki tymi obłędnie wilgotnymi babeczkami. Nadziane wiśniami rozpieszczą podniebienie

Tłusty czwartek to nie tylko tradycyjne pączki i babciny chrust. Zamiast szykować oklepane łakocie postaw na oryginalne i niebiańsko wilgotne babeczki. Urocze muffinki kryją w środku owocowy akcent w postaci wiśni. Takie połączenie to prawdziwa uczta dla podniebienia i nieco mniej kaloryczna alternatywa dla klasyków.

Zamiast po raz kolejny szykować klasyki na tłusty czwartek, postaw na nieco bardziej oryginale łakocie. Na stole równie pięknie zaprezentują się puszyste niczym chmurka babeczki. Szczególnie jeśli ich wnętrze nadziejemy soczystymi i słodkimi wiśniami. To duet idealny, który doceni nawet wymagająca teściowa. 

Zamiast pączków i oponek zrób wyśmienite babeczki z owocowym akcentem 

8 lutego wypada święto wszystkich łasuchów, czyli długo wyczekiwany przez Polaków tłusty czwartek. Wówczas na stołach królują pączki, oponki, chrust i inne słodkości prosto z babcinego przepiśnika. Jeśli jednak nie masz ochoty stać w kilometrowych kolejkach do cukierni i wylewać siódmych potów przy garnku z tłuszczem lub - co gorsza - smalcem, postaw na owocowe babeczki. To ekspresowa i łatwa metoda z którą poradzi sobie niemal każdy. 

Babeczki wiśniowe są tak wyjątkowe przez delikatne i puszyste ciasto i oczywiście a sprawą owocowego akcentu. Całość jest przyjemni wilgotna i pozostaje świeża nawet kilka dni - gwarantujemy jednak, że babeczki są tak smaczne, że znikną ze stołu w jeden dzień, a nawet szybciej! Postaw zatem w tłusty czwartek na obłędną alternatywę - pracy jest mało, a smak przekracza wszystkie normy przyzwoitości! 

Przepis na babeczki wiśniowe - rozkosz dla podniebienia gotowa w kilka minut 

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki typ 630,
  • 2 jajka,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • wiśnie (po trzy na babeczkę). 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego naczynia przesyp wszystkie suche składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą połącz. 
  2. W drugim naczyniu rozmąć jaja i połącz z olejem oraz jogurtem naturalnym. Wszystko zamieszaj do połączenia składników.
  3. Teraz do masy stopniowo dodawaj wcześniej połączone produkty sypkie. Masę możesz miksować na małych obrotach lub mieszać ręcznie. Ważne by na koniec nie było żadnych grudek mąki, a masa była gładka i jednolita. 
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papilotkami do pieczenia babeczek. 
  5. Przygotuj też wiśnie - jeśli używasz świeżych owoców, należy je starannie wydrylować. Polecamy zimą jednak te ze słodkiej zalewy. 
  6. Do każdej papilotki wlej odrobinę ciasta, włóż na masę po trzy wisienki i ponownie wlej odrobinę ciasta. Wskazówka- pamiętaj, ze ciasto nie powinno przekroczyć ich 3/4 wysokości.
  7. Wiśniowe muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół). Piecz je około 20 -25 minut. 
  8. Gdy babeczki ostygną, można je dodatkowo udekorować np. cukrem pudrem lub dowolną polewą i posypką. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA