Te ciasteczka maślane to klasyk, który nigdy nie zawodzi. Kruche, delikatne i ekspresowe w przygotowaniu

Ciasteczka maślane to klasyk wśród wypieków na słodko. Od dekad cieszą się niegasnącą popularnością. Z naszym przepisem zrobisz je w ekspresowym tempie, używając tylko kilku prostych składników. Smakują jak te z babcinego kredensu.

Ciasteczka maślane to doskonały pomysł na szybką przekąskę na słodko. Świetnie sprawdzą się również jako lekki deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Ich delikatny smak i równie krucha konsystencja sprawiają, że można by się nimi zajadać bez przerwy. I właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, by to robić. Wypieki z poniższego przepisu zrobisz w zaledwie 20 minut. Kto by się więc nie skusił?

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Przepis na klasyczne ciasteczka maślane. Są tak kruche, że rozpływają się w ustach

Receptura na maślane ciastka jest banalnie wręcz prosta, a lista składników - krótka. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć składniki, wyrobić z nich ciasto, a na koniec wykroić ulubione kształty. Mogą to być serduszka, kółeczka czy gwiazdki. Resztę pracy wykona za nas piekarnik. Radzimy, aby przygotować od razu podwójną porcję - ciastka znikają bowiem w okamgnieniu.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450,
  • 220 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Ciasteczka maślane jak u babci. Sposób przygotowania

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki suche: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodaj wyjęte wcześniej z lodówki masło, a także jajka i tłustą śmietanę. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Możesz zrobić to ręcznie lub skorzystać z pomocy robota kuchennego.

Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. W razie potrzeby możesz lekko podsypać je mąką, aby nie miało zbyt rzadkiej konsystencji. Masę na ciasteczka rozwałkuj na cienki naleśnik o grubości ok. 0,5 cm, po czym wykrój z niego dowolne kształty. Możesz w tym celu posłużyć się foremkami lub zwykłą szklanką. Wykrojone ciastka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie odstaw maślane smakołyki do ostudzenia, a potem śmiało się nimi zajadaj. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.