Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką wymagają nieco naszej uwagi i zaangażowania, jednak - wbrew pozorom - nie są wcale trudne w przygotowaniu. Kluczowe jest podążanie za kolejnymi etapami podanymi w recepturze. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że przysmaki wyjdą obłędnie miękkie i puszyste.
Słodkie bułeczki z serowym kremem okażą się strzałem w dziesiątkę, jeśli będziemy kierować się przepisem i nie zapomnimy o jednej ważnej zasadzie. Istotne jest, aby wszystkie składniki (oprócz masła na kruszonkę) miały temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku ciasto może nie wyjść tak delikatne i pulchne, jak byśmy sobie życzyli.
Składniki na rozczyn:
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie serowe:
Składniki na kruszonkę:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, cukier i mąkę wymieszaj z ciepłym mlekiem, a następnie odstaw do wyrośnięcia. W międzyczasie połącz w misce suche składniki na ciasto (mąkę, cukier zwykły i waniliowy, sól). Dodaj ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy, roztopioną margarynę, jajko oraz żółtka. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Zakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie przeciśnij ser przez praskę lub zmiel w malakserze. Dodaj do masy cukier oraz żółtko, po czym wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Teraz przyszedł czas na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, a potem dodaj posiekane masło prosto z lodówki. Połącz składniki ręcznie, do powstania charakterystycznych okruszków.
Na koniec uformuj z ciasto w wałek, który następnie pokrój na mniejsze fragmenty. Każdy z nich delikatnie spłaszcz, a na środku wyłóż nieco sera. Ciasto z nadzieniem zwiń w kulkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie bułeczki będą uformowane, zakryj je na chwilę, aby jeszcze trochę zwiększyły swoją objętość. Posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 30 minut. Gotowe wypieki odstaw do ostudzenia, a potem śmiało się nimi zajadaj. Smacznego!