Tak dobre, że aż palce lizać! To ekspresowe bułeczki drożdżowe. Wyjdą puszyste, jeśli nie zapomnisz o jednym

Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką to rarytas jakich mało. Świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słodko lub przekąska do pracy czy szkoły. Ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, dlatego poniższy przepis polecamy każdemu miłośnikowi domowych wypieków.

Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką wymagają nieco naszej uwagi i zaangażowania, jednak - wbrew pozorom - nie są wcale trudne w przygotowaniu. Kluczowe jest podążanie za kolejnymi etapami podanymi w recepturze. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że przysmaki wyjdą obłędnie miękkie i puszyste.

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Przepis na bajecznie puszyste bułeczki z serem. Idealne śniadanie na słodko

Słodkie bułeczki z serowym kremem okażą się strzałem w dziesiątkę, jeśli będziemy kierować się przepisem i nie zapomnimy o jednej ważnej zasadzie. Istotne jest, aby wszystkie składniki (oprócz masła na kruszonkę) miały temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku ciasto może nie wyjść tak delikatne i pulchne, jak byśmy sobie życzyli.

Składniki na rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 60 ml mleka,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 50 g margaryny,
  • 200 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie serowe: 

  • 500 g twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 15 g cukru waniliowego.

Składniki na kruszonkę:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru.

Bułeczki drożdżowe z serem i kruszonką. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże, cukier i mąkę wymieszaj z ciepłym mlekiem, a następnie odstaw do wyrośnięcia. W międzyczasie połącz w misce suche składniki na ciasto (mąkę, cukier zwykły i waniliowy, sól). Dodaj ciepłe mleko, rozczyn drożdżowy, roztopioną margarynę, jajko oraz żółtka. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto. Zakryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.

Po tym czasie przeciśnij ser przez praskę lub zmiel w malakserze. Dodaj do masy cukier oraz żółtko, po czym wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Teraz przyszedł czas na kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, a potem dodaj posiekane masło prosto z lodówki. Połącz składniki ręcznie, do powstania charakterystycznych okruszków.

Na koniec uformuj z ciasto w wałek, który następnie pokrój na mniejsze fragmenty. Każdy z nich delikatnie spłaszcz, a na środku wyłóż nieco sera. Ciasto z nadzieniem zwiń w kulkę i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie bułeczki będą uformowane, zakryj je na chwilę, aby jeszcze trochę zwiększyły swoją objętość. Posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 30 minut. Gotowe wypieki odstaw do ostudzenia, a potem śmiało się nimi zajadaj. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.