Gdy podaję tę surówkę do obiadu, miska jest pusta w mgnieniu oka. W roli głównej ogórki z owocami

Surówka do obiadu to element obowiązkowy, który podbije smak całego dania i dostarczy solidnej porcji witamin. Zamiast jednak serwować nudne warzywa pozbawione smaku postaw na duet ogórków kiszonych z tym kwaśnym owocem. Takie połączenie znika z miski ekspresowo.

Wśród klasycznych dodatków to obiadu króluje obłędna mizeria, miks zielonych sałat, szatkowana marchewka czy duszona, młoda kapustka. Nic nie może się jednak równać z połączeniem ogórków kiszonych i kwaśnych owoców - taki duet doskonale pasuje do drobiu, mielonego czy schabowego w chrupiącej panierce. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak surówka to tylko w tym wydaniu. Do ogórków dodaje owoc

Warzywniaki powoli zapełniają nowalijki i wiosenne smakołyki, jednak do obiadu sprawdzi się idealnie połączenie klasycznych ogórków kiszonych z odrobiną kwaśnego, dorodnego jabłka. Taki duet zawsze się sprawdza i pasuje niemal do każdego obiadu - zarówno tego w wersji jarskiej, jak i mięsnej. Tu nie ma wielkiej filozofii, skład jest prosty, zdrowy i obłędnie smaczny, a całość kosztuje grosze. 

Surówka idealna, bo tak z pewnością można nazwać ten wyśmienity przepis łączy ze sobą poza ogórkiem i jabłkiem także inne składniki. Wśród nich wyróżnić można także cebulę, która przełamie słodycz owoców i doda całości charakteru. Surówkę doprawiamy jedynie solą i pieprzem, ewentualnie możemy dodać odrobinę świeżo posiekanej zieleniny jak np. pietruszka. 

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych w nietypowej odsłonie 

Składniki:

  • 7 ogórków kiszonych - najlepiej domowej produkcji,
  • kwaśne jabłko np. szara reneta,
  • pół białej cebuli,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • natka pietruszki - optymalnie. 

Sposób przygotowania rewelacyjnej surówki do obiadu: 

  1. Zacznij od ogórków. Kiszone wyłów ze słoika i pokrój w niewielką kostkę lub grube plasterki. 
  2. Jabłko umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda. Następnie pokrój owoc w niewielką kostkę - najlepiej podobną rozmiarem do wcześniej przygotowanych ogórków. 
  3. Podobnie postąp z cebulą. 
  4. Trzy składniki przełóż do miski. Całość podlej niewielką ilością oleju i dopraw solą i pieprzem grubo mielonym. 
  5. Na koniec odrobina poszatkowanej pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. 
  6. Tak przygotowana surówka jest gotowa do podania. Wyśmienicie smakuje z kotletami schabowymi, mielonymi, a także panierowanym drobiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.