Dodaje do jajecznicy ten produkt, przez co jest idealnie kremowa. Koniec z suchym jak wiór śniadaniem

Zdawać by się mogło, że nie ma nic prostszego w przygotowany jajecznicy, jednak wiele osób nadal serwuje suchą jak wiór wersję, której raczej daleko do ideału. Tymczasem wystarczy dodać do jajek kilka łyżek nabiału, by zyskać puszysty, kremowy i wyśmienity efekt.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zamiast zatem po raz kolejny szykować nudne kanapki, papkowatą owsiankę czy przypalone sadzone, warto poznać przepis, który dosłownie rozpływa się w ustach. Mowa tu o nieziemsko kremowej jajecznicy, która wymaga jedynie odrobiny nabiału. 

Zobacz wideo W Lidlu za te produkty zapłaciliśmy 42 zł. Czy w Biedronce zapłaciliśmy mniej?

Jajecznica idealna. Dodaj ten produkt, a wyjdzie kremowa i puszysta

Jajka serwowane na śniadanie wcale nie muszą być nudne i bez wyrazu. Zapomnij więc o spalonych sadzonych, suchej jajecznicy czy tych na twardo z szarą, koszmarną obwódką. Na salony wkracza bowiem niebiańska jajecznic, która tak naprawdę jest najzwyczajniejszą wersją klasyki, jednak wzbogacona o kilka łyżek nabiału. Mowa tu o mleku, które dodane w niewielkiej ilości sprawi, że nasze jajka, będą obłędnie kremowe i pięknie się zetną. 

Nie każdy wie, że jeśli do jajecznicy dodamy mleko, zupełnie odmienimy jej smak. Wyjdzie puszysta i delikatna. Ważnym szczegółem jest tutaj także masło i oczywiście brak pośpiechu. Jajka wbite na patelnię i wzbogacone nabiałem trzeba delikatnie i powoli mieszać - to najważniejszy punkt naszego przepisu, który naprawdę zdziała cuda. 

Kremowa jajecznica z nietypowym dodatkiem

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • masło,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki do wyboru: szynka, boczek, szczypiorek.

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzej masło. Wskazówka - ważne by moc palnika nie była ustawiona na duży ogień, a raczej średni. 
  2. Jeśli chcesz dodać do jajecznicy szynkę czy boczek to na początek je podsmaż. 
  3. Teraz na patelnię wbij jajka i delikatnie zacznij je mieszać. 
  4. Gdy zaczną się lekko ścinać, dodaj odrobinę mleka i cały czas mieszaj jajecznicę, tak by się nie przypaliła - tutaj moc palnika ma wielkie znaczenie, więc warto ustawić idealną moc. 
  5. Na koniec dopraw jajecznicę solą i pieprzem, a także posyp szczypiorkiem.
  6. Gotową jajecznicę przełóż na talerz lub bezpośrednio na pajdę chleba. Smacznego!
Więcej o: