Wiosenny omlet tonie w kolorach warzyw. Do masy jajecznej dodaje ten produkt i wychodzi mega puszyście

Co, gdyby nudne śniadania zastąpić czymś obłędnie puszystym, pełnym kolorów i witamin? Wiosenny omlet sprawdzi się w tej roli doskonale, zczególnie jeśli wzbogacisz go o kremowy nabiał, który doda całości charakteru. Ta smakowita wariacja nigdy się nie nudzi, a do tego zadowoli największych smakoszy.

Jajka podane na śniadanie to prawdziwe mistrzostwo. Niestety jajecznica i klasyczne sadzone mogą się szybko znudzić, dlatego warto poznać przepis na puszysty i wiosenny omlet. Poza dodatkiem w postaci kolorowych warzyw wnętrze skrywa także kremowy, słony nabiał. 

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Wiosenny nabiał w tej odsłonie to śniadaniowe mistrzostwo. Kilka składników i jest gotowy

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny. Poza dostarczeniem energii i potrzebnych składników powinien obowiązkowo smakować i przysłowiowo "zrobić nam dzień". Właśnie dlatego warto zrezygnować z nudnych kanapek czy jedzenia granoli w pośpiechu. Przepis na wiosenny omlet to prawdziwe mistrzostwo, które z powodzeniem może konkurować z najlepszymi śniadaniowniami. Wszystko to przez wyborny duet warzyw i wyrazistego sera, który przełamuje smaki. 

Do stworzenia kolorowego śniadanie, gdzie jajka grają rolę główną, wcale nie trzeba wiele. Nasz omlet wzbogaciliśmy o solidną porcję zielonych składników takich jak szpinak, szczypior i oliwki. Wisienką na torcie jest feta, która nadaje słonego posmaku i kremowego efektu. Takie zestawienie to prawdziwa poezja smaków, ale także piękny widok na talerzu!

Przepis na wiosenny omlet z solidną porcją zielonych warzyw 

Składniki: 

  • 4 jajka, 
  • garść zielonych liści szpinaku, 
  • kilka zielonych oliwek,
  • cebulka dymka ze szczypiorem,
  • 50 g sera feta, 
  • grubo mielony pieprz, 
  • łyżka masła. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj umyty szpinak, drobno posiekaną cebulkę oraz pokrojone oliwki. 
  2. Wszystko smaż, aż szpinak zwiędnie, a pozostałe składniki nabiorą złocistych kolorów. Następnie rozmąć w miseczce jajka i wlej je na patelnię.
  3. Na wierzch omleta dodaj ser feta, szczypiorek oraz solidną porcję pieprzu. 
  4. Omlet smaż na dużym ogniu, po czym zmniejsz moc palnika i obróć go delikatnie na drugą stronę. 
  5. Pięknie usmażony na złoto omlet przełóż na talerz i gotowe. Takie śniadanie warto dodatkowo zestawić z sałatką ze świeżych warzyw czy dowolnym sosem np. jogurtowym, smacznego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.