Szybie i proste obiady nie muszą się kończyć na gotowcach ze sklepu czy makaronem z sosem ze słoika. Zamiast zajadać się byle czym, znacznie lepiej jest skomponować pełnowartościowy i kolorowy posiłek - nasza dzisiejsza propozycja to obłędna ryba zapiekana w towarzystwie warzyw oraz obłędnej, serowej pierzynki.
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Łatwiejszy obiad nie istnieje. Wystarczy zapiec rybę z kilkoma dodatkami
W przygotowaniu łososia na brokułach nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy wszystko odpowiednio poukładać warstwami, a także doprawić. Wisienką na torcie są tu plasterki sera, które po zapieczeniu obłędnie się rozpłyną, tworząc swego rodzaju pierzynkę. Danie warto dodatkowo podlać kremowym sosem, który pięknie scali wszystkie składniki.
Przepis na ekspresową zapiekankę z łososiem i brokułami
Składniki:
- 300 g filetu łososia,
- 400 g brokuła,
- mała czerwona cebula,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżeczka oliwy,
- kulka mozzarelli (można wybrać inny ser).
Kremowy sos:
- 125 ml mleka,
- 125 g serka Philadelphia,
- kilka łyżeczek tartego parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą.
- Na dno naczynia wyłóż podzielone różyczki brokuła, na nich ułóż posiekaną cebulę.
- Łososia umyj, osusz i pokój na mniejsze kawałki. Rybę ułóż na warzywach - teraz całość skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą, pieprzem i np. płatkami chilli.
- Pora na sos - mleko połącz z serkiem i przyprawami. Podgrzej w rondelku i dokładnie wszystko wymieszaj. Na koniec zagęść parmezanem.
- Sos przelej do naczynia z rybą i warzywami, a wierzch zapiekanki udekoruj plastrami mozzarelli lub innym serem, który ładnie się zapieka.
- Całość piecz w 190 stopniach C. przez 10 minut pod folią i kolejne 15 bez przykrycia. Smacznego.