Do lasagne nie używam już makaronu. Zamiast tego smażę i przekładam farszem. Wszyscy chwalą ten trik

Jeśli poszukujesz szybkiego pomysłu na obiad lub kolację, warto sięgnąć po przepisy, które niosą ze sobą odrobinę fantazji. Tak właśnie powstała wyśmienita zapiekanka, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania.

W naszym wyobrażeniu naleśniki często kojarzą się głównie z ich słodką formą, pełną nadzienia owocowego czy słodkiego syropu. Jednak warto docenić również ich potencjał w wytrawnej wersji, czyli np. w tej wyjątkowej zapiekance.

Zobacz wideo Śniadanie prymusów. Tosty z pieczonym jajkiem, ciągnącym się, żółtym serem pod beszamelem

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Wykorzystaj klasyczny przepis

Przygotowanie naszej zapiekanki, powinniśmy zacząć od zrobienia naleśników. Do tego zadania będziemy potrzebować: szklankę mąki pszennej, jajko, 2 szklanki mleka, odrobinę soli, 3 łyżki oleju oraz ewentualnie wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu z obu stron aż się zrumienią.

Naleśniki (zdjęcie ilustracyjne)
Naleśniki (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Skitterphoto/Pexels

Jak zrobić sos beszamelowy? Wystarczą 3 składniki

Do naszej potrawy potrzebny będzie również sos beszamelowy. Aby go przygotować, należy rozgrzać 50 g masła na patelni, dodać do niego 50 g mąki pszennej i wymieszać, tworząc tzw. zasmażkę. Następnie stopniowo dodaje się do niego 500 ml mleka, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.

Jak zrobić zapiekankę z naleśników? Jej przygotowanie jest szybkie

Jeżeli naleśniki i sos są już gotowe pora przystąpić do stworzenia nadzienia. W tym celu zaopatrzmy się w:

  • pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 paprykę
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • pieprz i sól do smaku.

W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku, aż staną się one delikatnie zrumienione i zmiękczone. Następnie dodaj do nich mięso mielone i kontynuuj smażenie, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone i zmiękczone. Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i utrzymuj na ogniu przez kilka minut, aż warzywa lekko się zmiękną i całość dopraw. Na koniec zostanie jedynie złożenie całości.

  1. Nakładaj przygotowany wcześniej sos beszamelowy na każdy naleśnik, a następnie rozprowadź równomiernie farsz na ich powierzchni.
  2. Powtarzaj tę czynność, aż zużyjesz wszystkie składniki.
  3. Na koniec posmaruj wierzch zapiekanki pozostałym sosem beszamelowym, posyp je obficie startą mozzarellą, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Pozwól zapiekance piec się przez około 35 minut, aż nabierze złocistego koloru i ser się roztopi, tworząc apetyczną skorupkę.
Więcej o: