W naszym wyobrażeniu naleśniki często kojarzą się głównie z ich słodką formą, pełną nadzienia owocowego czy słodkiego syropu. Jednak warto docenić również ich potencjał w wytrawnej wersji, czyli np. w tej wyjątkowej zapiekance.
Przygotowanie naszej zapiekanki, powinniśmy zacząć od zrobienia naleśników. Do tego zadania będziemy potrzebować: szklankę mąki pszennej, jajko, 2 szklanki mleka, odrobinę soli, 3 łyżki oleju oraz ewentualnie wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu z obu stron aż się zrumienią.
Do naszej potrawy potrzebny będzie również sos beszamelowy. Aby go przygotować, należy rozgrzać 50 g masła na patelni, dodać do niego 50 g mąki pszennej i wymieszać, tworząc tzw. zasmażkę. Następnie stopniowo dodaje się do niego 500 ml mleka, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.
Jeżeli naleśniki i sos są już gotowe pora przystąpić do stworzenia nadzienia. W tym celu zaopatrzmy się w:
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku, aż staną się one delikatnie zrumienione i zmiękczone. Następnie dodaj do nich mięso mielone i kontynuuj smażenie, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone i zmiękczone. Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i utrzymuj na ogniu przez kilka minut, aż warzywa lekko się zmiękną i całość dopraw. Na koniec zostanie jedynie złożenie całości.