Siny lub niebieski czosnek w ogórkach kiszonych? Zanim zjesz, lepiej przeczytaj

Bez wątpienia czosnek to jeden z głównych składników ogórków kiszonych. Co jednak gdy z czasem ten składnik zmienił swój kolor? Czy możemy go bez problemu zjeść? Dementujemy mity na ten temat raz na zawsze.

W każdej polskiej spiżarni bez wątpienia znajdziemy ogórki kiszone. Są one popularne w naszej kuchni i nie może ich zabraknąć na naszych stołach podczas małych rodzinnych spotkań, ale też dużych przyjęć. Warto jednak wiedzieć, czy wszystko ze słoika nadaje się do zjedzenia zwłaszcza gdy czosnek zmienił kolor.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Dlaczego czosnek w zalewie robi się niebieski? Warto znać przyczynę

W ogórkach kiszonych czosnek może przyjąć różne kolory, takie jak zielony, niebieskawy lub nawet siny. Powstaje to w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej w procesie fermentacji mlekowej, gdzie enzymy z czosnku reagują z kwasami obecnymi w zalewie. Ta reakcja może spowodować zmianę barwy, ale nie oznacza to, że produkt jest zepsuty. To naturalny proces i nie wpływa na jakość czy bezpieczeństwo spożywania ogórków kiszonych.

Dlaczego czosnek w zalewie robi się niebieski? Warto znać przyczynęDlaczego czosnek w zalewie robi się niebieski? Warto znać przyczynę Dlaczego czosnek w zalewie robi się niebieski? Warto znać przyczynę. Foto: archiwum własne kobieta.gazeta.pl

Jak zrobić ogórki kiszone? To proste

Oto prosty przepis na domowe ogórki kiszone. Potrzebujemy:

  • około 1 kg świeżych niewielkich ogórków gruntowych
  • 1 parasol kwiatostanowy kopru
  • kawałek chrzanu
  • 3 liście wiśni
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki niesodowanej soli kamiennej
  • 3-4 ząbki czosnku.
  1. Umieść umyty koper, chrzan, liście wiśni i czosnek na dnie czystego słoika szklanego.
  2. Dokładnie umyj ogórki i usuń końce.
  3. W misce przygotuj litr wody, a następnie dodaj do niej sól. Dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła.
  4. Umieść ogórki w słoiku. Układaj je ciasno.
  5. Zalej ogórki soloną wodą, starając się, aby wszystkie były całkowicie zanurzone.
  6. Zamknij słoik szczelnie i pozostaw go w temperaturze pokojowej na około 3-7 dni. W miarę upływu czasu ogórki zaczną fermentować.

Po tym czasie sprawdź, czy są już odpowiednio kiszone. Ich konsystencja powinna być chrupiąca, a smak kwaśny. Jeśli są gotowe, przenieś słoik do lodówki. Jeśli chcesz, aby były bardziej intensywne, możesz zostawić je przez dłuższy czas. Są dobre do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.