Koreczki i paluszki idą do lamusa. Teraz hitem są pierożki gyros. Goście będą cię błagać o przepis

Nie wiesz, co przygotować do jedzenia na imprezę? Tu niezawodnie sprawdzą się szybkie przekąski. Zamiast serwować gościom paluszki i koreczki z serem, zrób pierożki z gyrosem. Proste i ekspresowe danie zachwyci wszystkich gości.

Przekąski na imprezę bywają różne. Niektórzy kupują chipsy, paluszki i ciastka, inni przygotowują cały zestaw dań i potraw, spędzając jednak nawet kilka godzin w kuchni. Warto pójść na kompromis i postawić na kilka szybkich, prostych, ale smacznych przekąsek, które możesz zrobić w mgnieniu oka.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Jakie szybkie przekąski na imprezę? Postaw na prostotę

Nie masz pomysłu na to, co podać gościom? Klasyką jest sałatka gyros, tym razem jednak proponujemy ją w wersji finger food, czyli idealnej przekąski, do której nie będą ci potrzebne ani talerzyki, ani sztućce. Pierożki gyros to farsz z kurczakiem i warzywami, obowiązkową przyprawą, a wszystko smażone jest w cieście drożdżowym. Najlepiej smakują z sosem. Możesz je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie się je mrozi, a do tego sprawdzą się też jako przekąska do pracy lub na kolację.

Co przygotować na imprezę? Przepis na pierożki gyros

Potrzebne składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • pół kostki świeżych drożdży (50 g) lub 7 g drożdży suchych,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • pierś z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 10-15 średnich pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • mieszanka przypraw gyros, sól i pieprz.

Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia.

Pierożki gyros (zdj. ilustracyjne)Pierożki gyros (zdj. ilustracyjne) avlxyz / flickr.com, CC BY-SA 2.0

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ciasta. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób zaczyn: podgrzej mleko, dodaj drożdże z odrobiną cukru, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli (i suche drożdże). Wrzuć żółtka i masło, dolej zaczyn drożdżowy.
  3. Porządnie zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. W międzyczasie zabierz się za farsz. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, kapustę pekińską posiekaj. Pokrój też pieczarki, paprykę i cebulę.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie wrzuć kurczaka. Po kilku minutach dorzuć cebulę. Na koniec dodaj paprykę, pieczarki i kapustę pekińską i smaż jeszcze kilka minut, aż zmiękną. Dopraw przyprawą gyros, solą i pieprzem.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka.
  7. Na środek pierogów wyłóż gyrosowy farsz. Zaklej brzegi, możesz je dodatkowo zabezpieczyć, uciskając widelcem.
  8. W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej.
  9. Zlepione pierożki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Pierożki gyros podawaj z sosem. Najlepiej sprawdzi się klasyczny czosnkowy lub tzatziki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.