Nie wiesz, co przygotować do jedzenia na imprezę? Tu niezawodnie sprawdzą się szybkie przekąski. Zamiast serwować gościom paluszki i koreczki z serem, zrób pierożki z gyrosem. Proste i ekspresowe danie zachwyci wszystkich gości.
3
Co przygotować na imprezę? Zrób pierożki gyros, czyli szybkie przekąski na imprezę. Fot. Tamer Soliman / iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przekąski na imprezę bywają różne. Niektórzy kupują chipsy, paluszki i ciastka, inni przygotowują cały zestaw dań i potraw, spędzając jednak nawet kilka godzin w kuchni. Warto pójść na kompromis i postawić na kilka szybkich, prostych, ale smacznych przekąsek, które możesz zrobić w mgnieniu oka.
REKLAMA
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Jakie szybkie przekąski na imprezę? Postaw na prostotę
Nie masz pomysłu na to, co podać gościom? Klasyką jest sałatka gyros, tym razem jednak proponujemy ją w wersji finger food, czyli idealnej przekąski, do której nie będą ci potrzebne ani talerzyki, ani sztućce. Pierożki gyros to farsz z kurczakiem i warzywami, obowiązkową przyprawą, a wszystko smażone jest w cieście drożdżowym. Najlepiej smakują z sosem. Możesz je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie się je mrozi, a do tego sprawdzą się też jako przekąska do pracy lub na kolację.
Co przygotować na imprezę? Przepis na pierożki gyros
pół kostki świeżych drożdży (50 g) lub 7 g drożdży suchych,
50 g masła,
szczypta soli.
Na farsz:
pierś z kurczaka,
pół kapusty pekińskiej,
10-15 średnich pieczarek,
czerwona papryka,
cebula,
mieszanka przypraw gyros, sól i pieprz.
Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia.
Pierożki gyros (zdj. ilustracyjne)avlxyz / flickr.com, CC BY-SA 2.0
Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób zaczyn: podgrzej mleko, dodaj drożdże z odrobiną cukru, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli (i suche drożdże). Wrzuć żółtka i masło, dolej zaczyn drożdżowy.
Porządnie zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie zabierz się za farsz. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, kapustę pekińską posiekaj. Pokrój też pieczarki, paprykę i cebulę.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pieczarki, aż puszczą wodę. Następnie wrzuć kurczaka. Po kilku minutach dorzuć cebulę. Na koniec dodaj paprykę, pieczarki i kapustę pekińską i smaż jeszcze kilka minut, aż zmiękną. Dopraw przyprawą gyros, solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki wykrawaj kółka.
Na środek pierogów wyłóż gyrosowy farsz. Zaklej brzegi, możesz je dodatkowo zabezpieczyć, uciskając widelcem.
W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej.
Zlepione pierożki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.