Warzywa sezonowe hojnie wypełniają nasze lodówki, spiżarnie i pobliskie bazary. Właśnie dlatego warto zrezygnować ze sklepowych przekąsek i zastąpić je zdrowymi, kolorowymi i pomysłowymi przepisami. Dziś z naszą recepturą poznasz szparagi jakich jeszcze nie było - są obłędnie chrupiące i zasmakują każdemu!
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Szparagi w szynce i cieście przejdą do lamusa. Sezonowe warzywa lubą... serową panierkę!
O tej porze roku warzywniaki i bazary pełne są sezonowych dóbr. Króluje teraz młoda kapusta, szpinak, ziemniaczki, koperek i nowalijki, jednak nic nie może się mierzyć z wybornymi szparagami. Można przygotować je na niemal milion sposobów, jednak nasz uchodzi za kulinarne dzieło sztuki, a wszystko przez obłędnie chrupiącą panierkę, z którą poradzi sobie nawet największy nowicjusz.
Szparagi w panierce, chociaż początkowo mogą brzmieć banalnie, w rzeczywistości mogą zastąpić najlepsze przystawki z topowych restauracji. Sekretem naszego połączenia jest panko i parmezan - ten duet gwarantuje efekt wow i sprawi, że zielone warzywa znakomicie zaprezentują się na talerzu. Wisienką na torcie jest z kolei kremowy i arcyprosty sos na bazie majonezu. Więcej szczegółów zdradzamy poniżej.
Obtocz szparagi w tych produktach i zapiecz. Tak powstaje najlepsza, wiosenna przekąska
Składniki:
- 200 g szparagów zielonych,
- pół szklanki mąki pszennej,
- jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 100 ml mleka,
- pół szklanki panko,
- pół szklanki tartego parmezanu.
Składniki na kremowy sos:
- 150 ml majonezu,
- pół cytryny - sok i skórka,
- główka czosnku,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od sosu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odkrój górę czosnku, wysmaruj oliwą, zawiń w pakunek z foli aluminiowej. Czosnek piecz około godzinę, po tym czasie odstaw do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej ponownie - tym razem do 200 stopni (góra dół).
- Szparagi starannie umyj, usuń łuski i zdrewniałe końce.
- Warzywa panieruj w mącę zmieszanej z solą, następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka. Trzecią warstwą powinien być parmezan połączony z panko.
- Tak przygotowane szparagi wyłóż na płasko na blaszkę i piecz przez 15 minut w 200 stopniach.
- W tym czasie zrób sos. Czosnek wyciśnij i przełóż do miseczki. Dodaj po chwili majonez, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę oliwy. Wszystko starannie wymieszaj.
- Gotowe szparagi serwuj z kremowym sosem na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu, smacznego!