• Link został skopiowany

W kwietniu zawsze serwuję szparagi w tym wydaniu. Ich sekretem jest nieziemska chrupkość i kremowy sos

Zapomnij o szparagach w boczku, szynce czy zapiekanych w cieście francuskim. Poznaj najlepszy sposób na podanie tych wyjątkowych warzyw sezonowych. Z tą recepturą przyjemnie chrupią i na dodatek mogą dać nura w kremowy sos na bazie majonezu.
Panierowane szparagi
Fot. Shutterstock, Brent Hofacker

Warzywa sezonowe hojnie wypełniają nasze lodówki, spiżarnie i pobliskie bazary. Właśnie dlatego warto zrezygnować ze sklepowych przekąsek i zastąpić je zdrowymi, kolorowymi i pomysłowymi przepisami. Dziś z naszą recepturą poznasz szparagi jakich jeszcze nie było - są obłędnie chrupiące i zasmakują każdemu!

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Szparagi w szynce i cieście przejdą do lamusa. Sezonowe warzywa lubą... serową panierkę!

O tej porze roku warzywniaki i bazary pełne są sezonowych dóbr. Króluje teraz młoda kapusta, szpinak, ziemniaczki, koperek i nowalijki, jednak nic nie może się mierzyć z wybornymi szparagami. Można przygotować je na niemal milion sposobów, jednak nasz uchodzi za kulinarne dzieło sztuki, a wszystko przez obłędnie chrupiącą panierkę, z którą poradzi sobie nawet największy nowicjusz. 

Szparagi w panierce, chociaż początkowo mogą brzmieć banalnie, w rzeczywistości mogą zastąpić najlepsze przystawki z topowych restauracji. Sekretem naszego połączenia jest panko i parmezan - ten duet gwarantuje efekt wow i sprawi, że zielone warzywa znakomicie zaprezentują się na talerzu. Wisienką na torcie jest z kolei kremowy i arcyprosty sos na bazie majonezu. Więcej szczegółów zdradzamy poniżej. 

Obtocz szparagi w tych produktach i zapiecz. Tak powstaje najlepsza, wiosenna przekąska

Składniki:

  • 200 g szparagów zielonych,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 ml mleka,
  • pół szklanki panko,
  • pół szklanki tartego parmezanu. 

Składniki na kremowy sos: 

  • 150 ml majonezu,
  • pół cytryny - sok i skórka,
  • główka czosnku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sosu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Odkrój górę czosnku, wysmaruj oliwą, zawiń w pakunek z foli aluminiowej. Czosnek piecz około godzinę, po tym czasie odstaw do ostygnięcia. 
  2. Piekarnik nagrzej ponownie - tym razem do 200 stopni (góra dół).
  3. Szparagi starannie umyj, usuń łuski i zdrewniałe końce. 
  4. Warzywa panieruj w mącę zmieszanej z solą, następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka. Trzecią warstwą powinien być parmezan połączony z panko. 
  5. Tak przygotowane szparagi wyłóż na płasko na blaszkę i piecz przez 15 minut w 200 stopniach.
  6. W tym czasie zrób sos. Czosnek wyciśnij i przełóż do miseczki. Dodaj po chwili majonez, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę oliwy. Wszystko starannie wymieszaj. 
  7. Gotowe szparagi serwuj z kremowym sosem na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu, smacznego!
Więcej o: