Spróbuj ich, zanim znikną z bazarków. W Polsce te warzywa wciąż nie są jeszcze tak popularne, jak powinny

Wczesne już w marcu pojawiły się w sklepach, ale prawdziwy sezon na to wyjątkowe warzywo przypada na maj i czerwiec. To jedynie dwa miesiące, aby wyczarować z nich coś naprawdę pysznego. Jeśli udało się ustrzelić, te, które mają jędrne łodygi, nie są wysuszone i przyjemnie pachną, to znak, aby przygotować przepis, który zwali z nóg największych krytyków.

Choć w Polsce dopiero zyskują popularność, znane były już w starożytnym Egipcie. To kolejne warzywo zaliczane do superfoods, czyli żywności pochodzenia naturalnego, która bogata jest w różnorodne składniki. Szparagi inspirują do eksperymentowania i tworzenia nowych dań. Zapieczone z serem na cieście francuskim mogą zdobyć twoje serce.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Dlaczego warto jeść szparagi?

Istnieje wiele różnych odmian tego warzywa, ale na bazarkach głównie spotkamy szparagi bielone (szparagi białe) oraz szparagi zielone. Uprawiane są w odmienny sposób, te białe rosną bez dostępu do światła, natomiast zielone podlegają procesowi fotosyntezy. Różnią się też smakiem, jeśli preferujemy intensywniejszy smak, to warto wybrać zielone, jeśli wolimy trochę słodyczy i delikatności, wybierzmy te białe.

Szparagi często polecane są osobom na diecie, ponieważ posiadają niską kaloryczność. 100 gramów jadalnej części warzywa dostarcza jedynie około 20 kcal, a dodatkowo mają niski indeks glikemiczny i są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Są bogate w beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, zawierają również potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk czy żelazo. Mimo że są bardzo zdrowe, to zawarte w nich fruktany mogą nasilić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Jak wybrać dobre szparagi?

Szukając szparagów, przede wszystkim warto zwracać uwagę na ich zapach, jeśli od spodu wyczuwamy nieprzyjemną zgniliznę, to znaczy, że nie nadają się do spożycia. Dodatkowo w dotyku powinny być jędrne i twarde. Choć grubość nie ma większego znaczenia, to te cieńsze zazwyczaj szybciej się przyrządza. Białe koniecznie trzeba obrać z włókien, więc śmiało, można wybierać grubsze. W przypadku obu rodzajów zdrętwiałą końcówkę trzeba odciąć lub ułamać rękami. Sezon na szparagi trwa mniej więcej dwa miesiące, jednak szparagi można mrozić i cieszyć się nimi nawet zimą.

Dodatki pasujące do szparagów

Można je zapiekać, gotować oraz smażyć na wiele różnych sposobów. Ich smak idealnie dopełnia szynka dojrzewająca lub wędzony boczek. Bardzo lubią się z serami dojrzewającymi typu parmezan, a także z serem kozim bądź twarogiem wędzonym. Smażone na masełku z czosnkiem smakują obłędnie. Jeśli już znasz szparagi i szukasz nowego przepisu na ich wykorzystanie, spróbuj zapiekanki na cieście francuskim, która z pewnością przyciągnie uwagę podczas przyjęcia z przyjaciółmi.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1-2 pęczki zielonych szparagów,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18 procent,
  • opakowanie mozzarelli,
  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, szczypta cukru, odrobina siekanego koperku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności należy obłamać zdrętwiałe końcówki szparagów.
  • Następnie należy je obgotować w wodzie ze szczyptą soli i cukru, po czym przelać zimna wodą.
  • Jajka zmieszać ze śmietaną oraz przyprawić solą, pieprzem i koprem.
  • Rozłożyć płat ciasta na blasze, zagiąć brzegi i wylać na część masy jajecznej. Następnie przygotowaną blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  • Gdy masa delikatnie się zetnie ułożyć szparagi, pomidorki i wylać na warzywa resztę masy jajecznej.
  • Wstawić ponownie do piekarnika. Po chwili dodać mozzarellę i zapiekać do momentu, aż ciasto francuskie będzie mocno złociste.
Lubisz szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.