Choć w Polsce dopiero zyskują popularność, znane były już w starożytnym Egipcie. To kolejne warzywo zaliczane do superfoods, czyli żywności pochodzenia naturalnego, która bogata jest w różnorodne składniki. Szparagi inspirują do eksperymentowania i tworzenia nowych dań. Zapieczone z serem na cieście francuskim mogą zdobyć twoje serce.
Istnieje wiele różnych odmian tego warzywa, ale na bazarkach głównie spotkamy szparagi bielone (szparagi białe) oraz szparagi zielone. Uprawiane są w odmienny sposób, te białe rosną bez dostępu do światła, natomiast zielone podlegają procesowi fotosyntezy. Różnią się też smakiem, jeśli preferujemy intensywniejszy smak, to warto wybrać zielone, jeśli wolimy trochę słodyczy i delikatności, wybierzmy te białe.
Szparagi często polecane są osobom na diecie, ponieważ posiadają niską kaloryczność. 100 gramów jadalnej części warzywa dostarcza jedynie około 20 kcal, a dodatkowo mają niski indeks glikemiczny i są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Są bogate w beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, zawierają również potas, wapń, magnez, jod, fosfor, cynk czy żelazo. Mimo że są bardzo zdrowe, to zawarte w nich fruktany mogą nasilić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.
Szukając szparagów, przede wszystkim warto zwracać uwagę na ich zapach, jeśli od spodu wyczuwamy nieprzyjemną zgniliznę, to znaczy, że nie nadają się do spożycia. Dodatkowo w dotyku powinny być jędrne i twarde. Choć grubość nie ma większego znaczenia, to te cieńsze zazwyczaj szybciej się przyrządza. Białe koniecznie trzeba obrać z włókien, więc śmiało, można wybierać grubsze. W przypadku obu rodzajów zdrętwiałą końcówkę trzeba odciąć lub ułamać rękami. Sezon na szparagi trwa mniej więcej dwa miesiące, jednak szparagi można mrozić i cieszyć się nimi nawet zimą.
Można je zapiekać, gotować oraz smażyć na wiele różnych sposobów. Ich smak idealnie dopełnia szynka dojrzewająca lub wędzony boczek. Bardzo lubią się z serami dojrzewającymi typu parmezan, a także z serem kozim bądź twarogiem wędzonym. Smażone na masełku z czosnkiem smakują obłędnie. Jeśli już znasz szparagi i szukasz nowego przepisu na ich wykorzystanie, spróbuj zapiekanki na cieście francuskim, która z pewnością przyciągnie uwagę podczas przyjęcia z przyjaciółmi.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: