Jak każde warzywo o intensywnie zielonym kolorze brokuł zawiera dużo składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Na nasze szczęście możemy go jeść przez cały rok. Jest zdrowym dodatkiem do każdego dania i powinien znajdować się na talerzach jak najczęściej. Zaproponuj rodzinie tę zapiekankę, a już nigdy nie usłyszysz "mamo! Nie znoszę brokułów".
Choć większość warzyw ma zbawienny wpływ na nasz organizm, to brokuł jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie. Zawarty w nich sulforafan jest silnym przeciwutleniaczem i posiada silne właściwości antynowotworowe. Ten sam składnik może uchronić również przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Prawdziwym skarbem ukrytym w koronie brokułu jest potas, 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Jego wysoka zawartość pomaga obkurczyć naczynia krwionośne, co w efekcie przyczynia się do obniżenia ciśnienia.
Brokuł dba również o twoje kości i stawy za sprawą wysokiej dawki witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu w twoim organizmie. Ponadto zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 oraz witaminę C - substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Dodatkowo są niskokaloryczne i posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co w efekcie zapobiega podjadaniu.
Brokuł najlepiej działa na nasze ciało w formie surowej, jednak kiedy chcemy poddać go obróbce termicznej, warto na początku porządnie opłukać warzywo, a potem odciąć nożykiem wszystkie różyczki. Nóżkę również można wykorzystać, wystarczy obrać ją z liści i odciąć suchą końcówkę. Warto pamiętać, że pożółkły brokuł nabierze gorzkiego smaku, nawet jeśli usuniesz żółte plamy z jego powierzchni. Natomiast Kwitnące brokuły nie nadają się do jedzenia.
Jeśli już wiesz, że chcesz sięgnąć po brokuł do najbliższego dania, spróbuj tę pyszną zapiekankę, dzięki której przekonasz najmłodszych domowników do pokochania tego warzywa.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: