Dzięki tej zapiekance wszyscy pokochają brokuły. Już nigdy nie usłyszysz: "Nie znoszę brokułów"

Najzdrowszymi warzywami są wszystkie odmiany zielone. Swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi, który korzystnie wpływa nasz organizm, a ogromna dawka kwasu foliowego jest niezbędna w codziennej diecie. Królem w ogromnej koronie jest brokuł, często znienawidzony przez najmłodszych, zanim spróbują, już go nie lubią. Dokonaj cudów w kuchni i przekonaj swoje dziecko, że brokuł jest po prostu super.

Jak każde warzywo o intensywnie zielonym kolorze brokuł zawiera dużo składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Na nasze szczęście możemy go jeść przez cały rok. Jest zdrowym dodatkiem do każdego dania i powinien znajdować się na talerzach jak najczęściej. Zaproponuj rodzinie tę zapiekankę, a już nigdy nie usłyszysz "mamo! Nie znoszę brokułów".

Zobacz wideo Brokuły najzdrowsze są na surowo!

Za co kochamy brokuły?

Choć większość warzyw ma zbawienny wpływ na nasz organizm, to brokuł jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie. Zawarty w nich sulforafan jest silnym przeciwutleniaczem i posiada silne właściwości antynowotworowe. Ten sam składnik może uchronić również przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Prawdziwym skarbem ukrytym w koronie brokułu jest potas, 100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka. Jego wysoka zawartość pomaga obkurczyć naczynia krwionośne, co w efekcie przyczynia się do obniżenia ciśnienia.

Brokuł dba również o twoje kości i stawy za sprawą wysokiej dawki witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu w twoim organizmie. Ponadto zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 oraz witaminę C - substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Dodatkowo są niskokaloryczne i posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co w efekcie zapobiega podjadaniu.

Jak przygotować brokuł

Brokuł najlepiej działa na nasze ciało w formie surowej, jednak kiedy chcemy poddać go obróbce termicznej, warto na początku porządnie opłukać warzywo, a potem odciąć nożykiem wszystkie różyczki. Nóżkę również można wykorzystać, wystarczy obrać ją z liści i odciąć suchą końcówkę. Warto pamiętać, że pożółkły brokuł nabierze gorzkiego smaku, nawet jeśli usuniesz żółte plamy z jego powierzchni. Natomiast Kwitnące brokuły nie nadają się do jedzenia.

Jeśli już wiesz, że chcesz sięgnąć po brokuł do najbliższego dania, spróbuj tę pyszną zapiekankę, dzięki której przekonasz najmłodszych domowników do pokochania tego warzywa.

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego,
  • 1 cały brokuł,
  • 2 jajka,
  • opakowanie pomidorków koktajlowych,
  • 1 mozzarella,
  • 400 gramów makaronu świderki bądź farfalle,
  • 40 gramów tartego parmezanu,
  • małe opakowanie śmietany 18 procent,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, jeśli masz taką funkcję ustaw termoobieg.
  • Makaron gotujemy, aby był al dente, warto odjąć dwie minuty od czasu pokazanego na opakowaniu.
  • Boczek kroimy w kosteczki i wycinamy różyczki brokułu oraz dzielimy je na mniejsze kawałki. Małe pomidorki kroimy w ćwiartki.
  • Do osobnego garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia przez kilka minut.
  • Boczek podsmażamy na patelni.
  • Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy dwa całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz według uznania.
  • Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory, boczek z patelni i odcedzone brokuły. Następnie całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek.
  • Mozzarellę kroimy na kosteczkę i dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
  • Wkładamy do piekarnika, najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill). Po około 20 minutach nasze danie jest gotowe!
Więcej o: