Soda oczyszczona jest nieodzownym towarzyszem każdej gospodyni domowej. Okazuje się jednak, że można wykorzystać ją w zupełnie nowy, ciekawy sposób podczas pieczenia słodkości. Przeważnie dodajemy ją do mąki w celu spulchnienia wypieku. Ten przepis pokaże, że można wykorzystać ją nieco inaczej. Koniecznie go wypróbuj.
Do przygotowania tego szybkiego ciasta potrzebne ci będzie tylko parę składników. Z łatwością znajdziesz je w swoich szafkach, gdyż są to podstawowe produkty. Ciasto zawsze się udaje, nie grozi mu zakalec i bardzo szybko znika. Gramatura składników podana jest na dużą blaszkę 36 × 25 cm, więc jeśli chcesz zrobić mniejszą ilość, wystarczy podzielić wszystko na pół. Do wykonania ciasta potrzebne ci będzie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni w trybie góra-dół. W małej misce wymieszaj ze sobą dżem i sodę w taki sposób, aby oba te składniki dobrze się ze sobą połączyły. Dodatek sody sprawi, że wydobędziemy doskonały smak owoców i napowietrzymy masę. Odstaw na bok i zajmij się resztą składników. Do dużej miski wbij jajka i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie małym strumieniem wlewaj olej, stale mieszając. Na końcu dodaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem na maksymalnych obrotach dwie minuty.
Do miski z ciastem przełóż dżem wymieszany z sodą i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przygotuj blaszkę do pieczenia, nasmaruj ją masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj, aż ostygnie i pokrój na kawałki. Przed podaniem warto oprószyć ciasto cukrem pudrem, a na talerzyk obok ułożyć porcję owoców. Goście i domownicy będą zachwyceni i każdy będzie chciał od ciebie przepis. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej