Fasolka szparagowa to wszechstronny składnik kuchenny, który można wykorzystać na wiele sposobów. Można ją gotować na parze lub w wodzie, dodawać do sałatek, zapiekanek, wątróbek i innych dań. Jej delikatny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu. Ponadto jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, K oraz błonnik, co czyni ją również zdrowym dodatkiem do posiłków. Co ciekawe bez problemu możemy uprawiać ją w przydomowym ogródku czy w doniczce.
Sadzenie fasolki szparagowej nie jest skomplikowane. Nasiona wystarczy wsadzić wprost do gruntu. Odmiany karłowate umieszczamy najlepiej w rzędach co 30-40 cm, zachowując odstęp między nasionami około 6-10 cm (czyli zasada 6:30). Odmiany tyczne natomiast siejemy punktowo, umieszczając po 2-3 w jednym miejscu. Ważne jest tylko trzymanie się jeden zasady. Nie robimy tego wcześniej niż po 15 maja. Jest to czas tak zwanej „zimnej Zośki" gdy w naszym kraju rok rocznie występuje załamanie pogody i przymrozki. Fasolka szparagowa jest ciepłolubna i potrzebuje miejsc dobrze nasłonecznionych, ciepłych, bezwietrznych w związku z tym prawdopodobnie nie przetrwałaby minusowych temperatur.
Nasiona fasolki szparagowej kiełkują w temperaturze 15-20°C. Dodatkowo jej okres wegetacyjny jest dość krótki, około 60-80 dni. W związku z tym wysiew można prowadzić nawet co 10 dni. Dzięki temu zabiegowi będziemy mieć dostęp do tego warzywa całe lato i aż do początku jesieni. Aby jednak uzyskać bujne plony, ważne jest też regularne podlewanie.
Fasolkę szparagową bez problemów można uprawiać także na balkonie. W pierwszej kolejności wybierz doniczkę o głębokości co najmniej 20-30 centymetrów, aby zapewnić wystarczającą przestrzeń dla korzeni. Powinna mieć również otwory odpływowe, aby zapewnić odpowiedni drenaż. Następnie: