Ciepła pora sprzyja jedzeniu pysznych i kolorowych sałatek. Dostępność i cena warzyw zachęca do wymyślania ciekawych przepisów. Często zależy nam również na tym, żeby nasza sałatka nie tylko była sycąca, ale i zdrowa. Na pewno w tej sytuacji warto zrezygnować z ciężkiego majonezu i zastąpić go fajnym, lekkim dipem.
Sałatka dzięki obecności zielonych warzyw, jest doskonałym źródłem błonnika. Świetnie nada się na kolację, imprezy rodzinne bądź grilla. Zasmakuje każdemu, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Będą się nią zajadać wszyscy, bo potrafi ona trafić w każdy gust.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od umycia warzyw i ugotowania jajek na twardo. Zostawiamy je do ostygnięcia i zabieramy się za zieleninę. Brokuła gotujemy al dente i dzielimy na małe różyczki. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i grillujemy na patelni do zarumienienia. Kiedy warzywa wystygną, przekładamy je do dużej miski. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i plasterki ogórka. Zimne jajka kroimy na ćwiartki, ser sałatkowy w dużą kostkę i dodajemy do sałatki. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Czas na przygotowanie sosu. Do kubka jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól do smaku. Zalewamy nim wszystkie składniki i na górę sypiemy prażony słonecznik. Sałatkę najlepiej jest zmieszać przed samym podaniem.
Ilość czosnku możecie dostosować do swoich kubków smakowych. Wystarczy, że zwiększycie lub zmniejszycie liczbę ząbków dodanych do sosu. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, do dipu można dodać pokrojoną świeżą papryczkę chilli. Do sałatki świetnie pasuje również koperek oraz pestki dyni, możecie śmiało posypać nimi wierzch. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.