Wiosenne menu pełne jest smakowitych posiłków i składników. W warzywniakach królują świeże warzywa i owoce, przez co menu staje się znacznie bardziej kolorowe i bogate w smaki i aromaty. Wśród zup króluje wiele klasyków, jednak w moim domu absolutnym numerem jeden jest od lat zabielany barszcz czerwony serwowany z ziemniakami.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Czerwony barszcz zabielany to najlepsza zupa na wiosnę
Domowe obiady kojarzą się z rosołem, kotletami i pierogami. Jednak dla mnie to czerwony barszcz zabielany jest daniem, które przenosi mnie to beztroskich lat dzieciństwa. Kultowa zupa doczekała się wielu wersji, jednak to z przepisu mojej babci z Podhala nie ma konkurencji. Bazuje na wędzonych żeberkach, burakach, zakwasie i długiej liście świeżych, pachnących warzyw.
Sekretem zupy z mojego dzieciństwa jest jednak obłędne podanie. Babcia Zosia zawsze na koniec zabielała zupę i nie szczędziła zieleniny - najczęściej był to pachnący koperek prosto z ogródka. Wisienką na torcie było serwowanie barszczu z tłuczonymi ziemniakami i dodatkiem skwarków z boczku.
Przepis na zabielany barszcz czerwony babci z Podhala
Składniki:
- 300-400 g wędzonych żeberek,
- 700 g buraków,
- 100 ml zakwasu z buraków,
- kawałek selera,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- cebula,
- por,
- łyżka octu,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- majeranek,
- pieprz,
- sól,
- suszony lubczyk,
- łyżeczka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 2,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wywaru. Żeberka przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 40 minut.
- Po tym czasie obierz i pokój buraki. Podobnie postępuj z resztą warzyw.
- Cebulę i pora pokrój na plasterki i chwilę smaż na maśle. Po chwili dodaj też marchewkę, seler, pietruszkę i razem podsmaż. Wszystkie warzywa przełóż teraz do garnka razem z burakami.
- Pora na przyprawy - do naczynia przełóż też ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz oraz czosnek.
- Zupa powinna gotować się do miękkości warzyw.
- W międzyczasie ugotuj też ziemniaki i ugnieć z masłem na puree.
- Pod koniec gotowania wlej zakwas buraczany ocet i dosyp cukier.
- Zupę zabiel śmietaną, dopraw i wrzuć solidną porcję koperku.
- Gotowy barszcz serwuj z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i skwarkami z boczku, smacznego!