Czerwony barszcz zabielany lepszy niż niedzielny rosół? Tu nie oszczędzam na kolorowych dodatkach

Wiosenna zupa to nie tylko krem ze szparagów, pomidorowa czy ogórkowa. Klasykiem w moim domu jest czerwony barszcz zabielany serwowany z solidną porcją kolorowych dodatków. Tego smaku i aromatu nie da się zastąpić! Wszystko przez tajny sekret, który zdradziła mi babcia z Podhala.

Wiosenne menu pełne jest smakowitych posiłków i składników. W warzywniakach królują świeże warzywa i owoce, przez co menu staje się znacznie bardziej kolorowe i bogate w smaki i aromaty. Wśród zup króluje wiele klasyków, jednak w moim domu absolutnym numerem jeden jest od lat zabielany barszcz czerwony serwowany z ziemniakami.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Czerwony barszcz zabielany to najlepsza zupa na wiosnę

Domowe obiady kojarzą się z rosołem, kotletami i pierogami. Jednak dla mnie to czerwony barszcz zabielany jest daniem, które przenosi mnie to beztroskich lat dzieciństwa. Kultowa zupa doczekała się wielu wersji, jednak to z przepisu mojej babci z Podhala nie ma konkurencji. Bazuje na wędzonych żeberkach, burakach, zakwasie i długiej liście świeżych, pachnących warzyw. 

Sekretem zupy z mojego dzieciństwa jest jednak obłędne podanie. Babcia Zosia zawsze na koniec zabielała zupę i nie szczędziła zieleniny - najczęściej był to pachnący koperek prosto z ogródka. Wisienką na torcie było serwowanie barszczu z tłuczonymi ziemniakami i dodatkiem skwarków z boczku.

Przepis na zabielany barszcz czerwony babci z Podhala

Składniki: 

  • 300-400 g wędzonych żeberek,
  • 700 g buraków,
  • 100 ml zakwasu z buraków,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • por,
  • łyżka octu,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól,
  • suszony lubczyk,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie, 
  • 2,5 l wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od wywaru. Żeberka przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 40 minut.
  2. Po tym czasie obierz i pokój buraki. Podobnie postępuj z resztą warzyw.
  3. Cebulę i pora pokrój na plasterki i chwilę smaż na maśle. Po chwili dodaj też marchewkę, seler, pietruszkę i razem podsmaż. Wszystkie warzywa przełóż teraz do garnka razem z burakami.
  4. Pora na przyprawy - do naczynia przełóż też ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz oraz czosnek. 
  5. Zupa powinna gotować się do miękkości warzyw. 
  6. W międzyczasie ugotuj też ziemniaki i ugnieć z masłem na puree. 
  7. Pod koniec gotowania wlej zakwas buraczany ocet i dosyp cukier.
  8. Zupę zabiel śmietaną, dopraw i wrzuć solidną porcję koperku. 
  9. Gotowy barszcz serwuj z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i skwarkami z boczku, smacznego!
Więcej o: