Ten popularny dodatek do mięs czy serów posiada tak szerokie zastosowanie w kuchni, że może stać się nieoczywistym składnikiem weekendowej mizerii, którą zaskoczysz całą rodzinę. Klasyczna sałatka nie musi być nudna, dodaj do niej musztardę francuską i zasmakuj w jej nowym charakterze.
Pierwsze wzmianki o wykorzystywaniu ziaren gorczycy pojawiają się już około czwartego wieku przed naszą erą, kiedy uprawiano ją w celach prozdrowotnych. Pierwszą znaną nam musztardą, był wynalazek francuskich mnichów, którzy do sfermentowanego wina dodawali ziarna gorczycy. W IV wieku była już na tyle popularna, że powołano do życia specjalną funkcję wielkiego papieskiego "musztardiera", człowieka dobierającego smaki dla samego papieża Jana XXII, który podobno lubił się nią smarować. Przełomowy dla tego produktu jest wiek XIV, w którym zaczęto wprowadzać rygorystyczne regulacje w celu zapewnienia idealnej jakości musztardy. Na przestrzeni ostatnich wieków zaczęły powstawać różne odmiany i nazwy, które znamy do dziś.
Wykwintna wersja musztardy powstała z pełnych ziaren białej i czarnej gorczycy, które nadają jej charakterystyczny smak oraz wygląd. Charakteryzuje się delikatnością i aromatycznym zapachem oraz gruboziarnistą konsystencją. Wyróżnia się kolorowymi ziarnami gorczycy i dodatkiem octu winnego. Substancje zawarte w jej składzie wzmacniają układ immunologiczny i pobudzają metabolizm. Francuska musztarda zdobywa zwolenników, ceniących ją za umiarkowanie ostry i słony smak.
Sałatka ciesząca się niesłabnącą popularnością od lat, jest wręcz idealnym dodatkiem do mięs z grilla. Przyjemnie łagodzi podniebienie w połączeniu z pikantnymi potrawami. Chcąc przełamać tradycję, warto dodać do codziennej sałatki odrobinę musztardy francuskiej, aby nadać całości unikalnego charakteru.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: