Seler jest super warzywem i zawiera wiele niezwykłych właściwości zdrowotnych. Często odgrywa rolę drugoplanową w kuchni, a większość z nas po prostu przygotowuje na jego bazie rosół. Natomiast w dietach gwiazd jest często wykorzystywanym składnikiem i trudno się temu dziwić. Dlaczego?
Seler składa się w 90 proc. z wody, jest niskokaloryczny i ma jedynie 18 kcal w 100 gramach. Zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, ponieważ wspomaga układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi oraz poprawia trawienie i kondycję serca. W dodatku oczyszcza organizm i jest wskazany przy dolegliwościach takich jak wzdęcia, zaparcia, zgaga, refluks czy wrzody.
Wydaje wam się, że seler sprawdzi się tylko do zupy? Nic bardziej mylnego. Warzywo można wykorzystać na wiele sposobów, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Świetnie smakuje na surowo w sałatkach, a w postaci pieczonej jest genialnym dodatkiem do zapiekanek. To również cenny i smaczny składnik wielu koktajli, takich jak smoothie. W pastach kanapkowych bardzo lubi się z jajkiem czy serem, a w kotletach warzywnych stanowi fantastyczną alternatywę dla mięsa.
Kotlety z selera są nie tylko banalne w przygotowaniu, lecz także smakują naprawdę obłędnie. Moja rodzina oszalała na ich punkcie, więc to warzywo regularnie pojawia się na liście zakupów. Jeśli jeszcze nie masz go w kuchni, biegnij do sklepu i zabieraj się do pracy.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: