W sklepach spożywczych i na straganach pojawiły się już ogórki gruntowe. Choć sezon na kiszenie trwa zwykle w lipcu i sierpniu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz przyrządzić smakowite przetwory. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po klasyczny przepis, warto przetestować nową recepturę. Ogórki kiszone w tym wariancie cieszą oryginalnym smakiem i wyjątkową chrupkością. Proces ich przygotowania nie różni się natomiast od tradycyjnych metod. Kto się skusi?
Cytrynowe ogórki kiszone zachwycają głębokim, dobrze nam znanym aromatem, wzbogaconym o nutę orzeźwiającej cytryny oraz pikantnej papryki. Efekt finalny zdziwi nawet największych koneserów kiszonek. Ogórki wystarczy kisić przez zaledwie kilka dni, jednak im dłużej się wstrzymamy z podjadaniem ich - tym smak będzie jeszcze lepszy. Ukiszone warzywa można podawać w formie przekąski lub wykorzystać do zrobienia pysznej surówki czy sałatki na obiad.
Składniki:
Zacznij od dokładnego opłukania i oczyszczenia ogórków. Przełóż je do sporej miski, a następnie zalej wodą i odstaw do namoczenia na dwie godziny. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem zalewy. Sparz cytrynę wrzątkiem, po czym pokrój ją w dość grube plastry. Umytą paprykę z kolei pokrój w cienkie paski. W wodzie rozpuść sól i mielone chili.
Uszykuj czyste i suche słoiki. Do każdego z nich włóż koper, czosnek, paprykę, cytrynę oraz ogórki. Zalej całość wodą z solą i chili, a na koniec mocno zakręć wieka i odstaw słoiki w chłodne, zacienione miejsce. Najlepiej, aby była to spiżarnia lub piwnica. Po ok. 3-4 dniach ogórki powinny być gotowe do spożycia. Smacznego!