Chrupiące i lekko pikantne ogórki kiszone będą hitem tego sezonu. Wystarczy dodać do nich ten składnik

Ogórki kiszone to smakołyk, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Zaprawione samodzielnie warzywa nie tylko smakują obłędnie, ale i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Aby dodać do nich nieco pikanterii, polecamy umieścić w słoiku jeden nietypowy składnik.

W sklepach spożywczych i na straganach pojawiły się już ogórki gruntowe. Choć sezon na kiszenie trwa zwykle w lipcu i sierpniu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz przyrządzić smakowite przetwory. Zamiast jednak po raz kolejny sięgać po klasyczny przepis, warto przetestować nową recepturę. Ogórki kiszone w tym wariancie cieszą oryginalnym smakiem i wyjątkową chrupkością. Proces ich przygotowania nie różni się natomiast od tradycyjnych metod. Kto się skusi?

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Chrupiące i lekko pikantne ogórki kiszone zawdzięczają swój smak jednemu składnikowi

Cytrynowe ogórki kiszone zachwycają głębokim, dobrze nam znanym aromatem, wzbogaconym o nutę orzeźwiającej cytryny oraz pikantnej papryki. Efekt finalny zdziwi nawet największych koneserów kiszonek. Ogórki wystarczy kisić przez zaledwie kilka dni, jednak im dłużej się wstrzymamy z podjadaniem ich - tym smak będzie jeszcze lepszy. Ukiszone warzywa można podawać w formie przekąski lub wykorzystać do zrobienia pysznej surówki czy sałatki na obiad

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków kiszonych,
  • 1,5 l wody,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 duża cytryna,
  • kilka ząbków czosnku (po jednym na słoik),
  • 3 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki mielonego chili.

Ogórki kiszone z dodatkiem cytryny i papryki. Sposób przygotowania

Zacznij od dokładnego opłukania i oczyszczenia ogórków. Przełóż je do sporej miski, a następnie zalej wodą i odstaw do namoczenia na dwie godziny. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem zalewy. Sparz cytrynę wrzątkiem, po czym pokrój ją w dość grube plastry. Umytą paprykę z kolei pokrój w cienkie paski. W wodzie rozpuść sól i mielone chili. 

Uszykuj czyste i suche słoiki. Do każdego z nich włóż koper, czosnek, paprykę, cytrynę oraz ogórki. Zalej całość wodą z solą i chili, a na koniec mocno zakręć wieka i odstaw słoiki w chłodne, zacienione miejsce. Najlepiej, aby była to spiżarnia lub piwnica. Po ok. 3-4 dniach ogórki powinny być gotowe do spożycia. Smacznego!

Czy zaprawiasz ogórki w sezonie?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.