To mój sekretny patent na najlepszy farsz do pierogów. Rarytas ze słoika całkowicie odmieni smak mięsa

Pierogi to nasze dobro narodowe i danie, któremu nikt się nie oprze. Jeśli jednak masz problem z suchym farszem, sięgnij po mój sprawdzony patent, który kosztuje grosze, a daje znakomity efekt i obłędny smak. Do mięsa wystarczy zetrzeć produkt ze słoika, a później hojnie nadziać pierogi.

W domowym menu nie może zabraknąć klasycznych pierogów. O tej porze roku wiele osób szaleje na punkcie jagodowego czy truskawkowego nadzienia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować je w wersji mięsnej. Zdaje się jednak, że i taki farsz można nieco podrasować. Dodaj ten nietypowy składnik, a nie pożałujesz i zapomnisz o tradycyjnym przepisie. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Takich pierogów jeszcze nie było. Do mięsnego farsz dodaje kiszony rarytas

Tradycyjna, polska kuchnia ma do zaoferowania wiele wspaniałych dań. Poza zupami, kotletami czy gołąbkami, zawsze warto jest się pochylić nad pierogami. Nasze dobro narodowe można przygotować na wiele sposobów - od słodkich i owocowych wariacji, po te nieco mniej oczywiste jak np. z soczewicą czy szpinakiem. Nic nie może się jednak równać z mięsną klasyką, ale i ją można nieco udoskonalić. W tej roli sprawdzi się kolejny, polski rarytas, który znajdziemy w niemal każdej kuchni.

Ogórki kiszone, o których mowa, mogą ciekawie podrasować smak pierogów z mięsem. Ich najważniejszym zadaniem jest jednak nawilżenie farszu, przez co staje się on miękki, kremowy i obłędnie smaczny. Kiszonki wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do mięsa z rosołu lub innej, dowolnej partii. Przepis na tak wyborne i oryginalne pierogi zdradzamy poniżej. 

Do mięsnego farszu na pierogi dodaje ten składnik. Danie jest o niebo smaczniejsze

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 2 ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz.

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml gorącej wody,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania farszu do pierogów z mięsem. Na początek drobno pokrój cebulę i czosnek. Warzywa podsmaż na małej ilości oleju.
  2. Gdy cebula i czosnek się ładnie zeszklą, dodaj mięso mielone.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut. Farsz ściągnij z patelni i ostudź. 
  4. W tym czasie na tarce zetrzyj ogórki kiszone. Odciśnij je z nadmiaru wody, odłóż. 
  5. Teraz pora na ciasto. Wysyp mąkę na blat lub stolnicę. W uformowanym kopczyku zrób dziurkę i wlej do niej połowę gorącej wody.
  6. Ciasto energicznie siekaj nożem i zagniataj. Następnie dodaj sól i resztę wody, tak by ciasto miało perfekcyjną konsystencję i nie kleiło się zbytnio do rąk. 
  7. Gotowe ciasto przykryj ściereczką lub gorącą miską. 
  8. Mięso na farsz zblenduj, na koniec dodaj ogórki kiszone i wszystko starannie wymieszaj łyżką. 
  9. Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Wycinaj w nim kółka przy pomocy szklanki. Na każdą porcję nakładaj farsz. 
  10. Lep estetyczne pierogi - można na brzegach zrobić ozdobną falbankę lub dekorację przy pomocy widelca.
  11. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Smacznego!
Więcej o: