Jajka na śniadanie to klasyk nad klasyki. Zamiast jednak po raz kolejny przyrządzać rano jajecznicę, warto zaczerpnąć nieco z kuchni światowej, a dokładniej - hiszpańskiej. Andaluzyjski przepis na jajka w stylu flamenco skradnie twoje podniebienie.
Inspiracją na Huevos a la flamenca podzielił się w mediach społecznościowych pewien tiktoker publikujący pod nazwą @xavskitchen. Na jego profilu znajdziemy mnóstwo materiałów dotyczących pichcenia i to nie tylko jajek. Niedawno pojawił się tam filmik ukazujący, jak w prosty sposób przygotować hiszpańskie danie śniadaniowe. Jest ono aromatyczne, sycące i niezwykle smakowite - w sam raz na dobry początek dnia.
Składniki:
Przygotowania zacznij od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni. Wrzuć na nią pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż przez ok. 10 minut, aż zmieni kolor na złocisty. W kolejnym kroku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż całość przez pięć minut na zmniejszonym ogniu.
Odlej oliwę, a pozostałe składniki przenieś tymczasowo do rondelka, po czym wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo oraz szynkę. Podsmażaj mięso przez kilka minut, aż chorizo uwolni część tłuszczu. W dalszej kolejności przełóż z powrotem ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodaj groszek, a potem wlej passatę i dopraw całość solą oraz pieprzem.
Gotuj danie pod przykryciem przez pięć minut, a następnie przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij ostrożnie dowolną liczbę jajek, a na koniec umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i zapiekaj potrawę przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Hiszpańskie śniadanie oprósz jeszcze świeżą pietruszką i podaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!