Jajka w stylu flamenco podbijają podniebienia Hiszpanów. Pachną tak, że nie sposób im się oprzeć

Szukasz pomysłu na śniadanie, ale kanapki, racuchy i jajecznica już ci się znudziły? A co powiesz na aromatyczne danie prosto ze słonecznej Andaluzji? Słynna potrawa kuchni hiszpańskiej doczekała się wielu wersji, jednak poniżej znajdziesz przepis na najlepsze Huevos a la flamenca.

Jajka na śniadanie to klasyk nad klasyki. Zamiast jednak po raz kolejny przyrządzać rano jajecznicę, warto zaczerpnąć nieco z kuchni światowej, a dokładniej - hiszpańskiej. Andaluzyjski przepis na jajka w stylu flamenco skradnie twoje podniebienie. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Śniadanie w stylu hiszpańskim - czemu nie? W takiej wersji jest pyszne i pożywne

Inspiracją na Huevos a la flamenca podzielił się w mediach społecznościowych pewien tiktoker publikujący pod nazwą @xavskitchen. Na jego profilu znajdziemy mnóstwo materiałów dotyczących pichcenia i to nie tylko jajek. Niedawno pojawił się tam filmik ukazujący, jak w prosty sposób przygotować hiszpańskie danie śniadaniowe. Jest ono aromatyczne, sycące i niezwykle smakowite - w sam raz na dobry początek dnia. 

Składniki:

  • 250 ml oliwy,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • 1 średni ziemniak pokrojony w kostkę,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 2 plastry szynki Jamon Serrano,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu,
  • kilka jajek,
  • garść posiekanej natki pietruszki.

Huevos a la flamenca, czyli jajka z ziemniakami i kiełbasą. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni. Wrzuć na nią pokrojonego w kostkę ziemniaka i smaż przez ok. 10 minut, aż zmieni kolor na złocisty. W kolejnym kroku dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż całość przez pięć minut na zmniejszonym ogniu.

Odlej oliwę, a pozostałe składniki przenieś tymczasowo do rondelka, po czym wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo oraz szynkę. Podsmażaj mięso przez kilka minut, aż chorizo uwolni część tłuszczu. W dalszej kolejności przełóż z powrotem ziemniaki, cebulę i czosnek. Dodaj groszek, a potem wlej passatę i dopraw całość solą oraz pieprzem. 

Gotuj danie pod przykryciem przez pięć minut, a następnie przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbij ostrożnie dowolną liczbę jajek, a na koniec umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza i zapiekaj potrawę przez 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Hiszpańskie śniadanie oprósz jeszcze świeżą pietruszką i podaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

W jakiej formie najchętniej zjadasz jajka?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.