Bogactwo składników mineralnych, witamin i zdrowych tłuszczy powoduje, że awokado warto włączyć do naszej diety. Ten egzotyczny owoc cieszy się coraz większą popularnością, gdyż możemy wykorzystać go do przygotowania wielu ciekawych propozycji kulinarnych. W połączeniu z jajkiem uzyskamy genialne smarowidło, dzięki któremu nasze kanapki nie będą nudne.
Problem z awokado polega na tym, że nie zawsze wiemy, jak wyglądają odpowiednie do jedzenia owoce. Kiedy sięgniemy po niedojrzały egzemplarz, awokado jest paskudne w smaku: gorzkie, twarde i nie da się go normalnie kroić. Kiedy zaś jest przejrzałe, po przekrojeniu ukaże nam się mdła, brunatna paćka. Jak więc ocenić, czy awokado nadaje się do jedzenia? Najlepszym na to sposobem jest sprawdzenie szypułki. Kiedy łatwo odchodzi od owocu, a pod spodem ukazuje się jasnozielony kolor wpadający w żółty to znak, że jest ono dojrzałe. Naciskając skórkę awokado, również możesz sprawdzić jego świeżość. Powinna jednocześnie uginać się pod naciskiem palców, ale i być sprężysta i odskakiwać na swoje miejsce. Jeśli się odkształca i zostają w niej wgniecenia, awokado jest przejrzałe.
Smarowidło z jajek i awokado możesz dowolnie modyfikować. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do pasty przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Kiedy wkroisz do niej świeżego ogórka i koperek, uzyskasz łagodny smak, który uwielbiają szczególnie dzieci. Do przygotowania podstawowej wersji pasty wystarcza nam zaledwie 4 składniki.
Przygotowanie smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy ugotować jajka, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć je do miseczki. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Rozdusić go widelcem i przełożyć do jajek. Dodać jogurt, sok z cytryny i wszystko porządnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku i podać ze świeżym pieczywem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.