Pieczona szynka doskonale sprawdzi się na odświętny obiad jak i codzienne kanapki. Przygotowywana w odpowiedni sposób zachwyca smakiem na ciepło oraz na zimno. Jest pewien składnik, który powoduje, że mięso zawsze wyjdzie wilgotne w środku, a na zewnątrz pysznie przypieczone. Dodaj go do szynki, a będzie ociekać smakiem i aromatem. Lepszej pieczeni w życiu nie jadłaś.
Upieczenie doskonałej szynki wymaga odrobinę cierpliwości, jednak efekt końcowy warty jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Dzięki temu przepisowi uzyskasz soczysty kawałek mięsa, który doskonale nada się na różne okazje. Sekretnym składnikiem dodawanym do pieczeni jest cola (koniecznie z cukrem). Doskonale poskręca smak potrawy i wydobywa z mięsa wszystko, co najlepsze. Aby przygotować pieczoną szynkę, będziesz potrzebować:
Nagrzej piekarnik do 170 stopni w trybie góra-dół. Szynkę natnij w płytką kratkę na górze. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z musztardą i porządnie nasmaruj mięso. Gdzieniegdzie wbij goździki, (jeśli nie lubisz, możesz pominąć) i ułóż mięso w brytfannie. Polej szynkę colą, włóż do piekarnika i piecz przez godzinę pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij z naczynia pokrywkę i polej obficie sokami, które powstały podczas pieczenia. Zwiększ temperaturę do 190 stopni i piecz w odkrytej brytfance przez 30 minut, podlewając mięso co jakiś czas. Kiedy glazura na górze szynki się skarmelizuje, pieczeń będzie gotowa do podania.
Żeby podkreślić smak szybki i podać równie ciekawy dodatek do obiadu przygotuj purée ziemniaczane z chrzanem. To warzywo doskonale przełamie słodycz coli i będzie stanowić z nią perfekcyjny duet kulinarny. Ugotuj pół kilograma ziemniaków w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj do garnka pół szklanki mleka, dużą łyżki masła oraz 2 łyżki chrzanu ze słoiczka. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.