Szczyt sezonu na prozdrowotną botwinę przypada na czerwiec. Mamy więc teraz idealną porę na to, by zaopatrzyć się w ten tani, a jakże przydatny dodatek do potraw. Z liści można przyrządzić wiele smakołyków - świetnie urozmaicają sałatki, koktajle, a nawet pesto. Najchętniej jednak dodajemy je do jednego dania. Poniżej przedstawiamy najprostszy przepis na zupę z botwiny.
Przygotowanie botwinki okaże się znacznie łatwiejsze, jeśli będziemy mieli pod ręką gotowy bulion. Może to być zarówno wywar na mięsie, jak i na warzywach. Oba doskonale łączą się z rośliną i tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Zupa z botwinki to doskonały pomysł na wiosenno-letni obiad, który nie tylko nam zasmakuje, ale i nasyci nas na długie godziny. Potrawę można dodatkowo wzbogacić o ziemniaki, koperek, szczypiorek czy jajka gotowane na twardo. Efekt finalny będzie zależeć od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych.
Składniki:
Zacznij od umycia i obrania marchewki oraz pietruszki. W kolejnym kroku zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wrzuć do gotującego się na średnim ogniu bulionu. Gotuj całość przez kilka minut. W międzyczasie dokładnie umyj botwinkę. Liście drobno posiekaj, z kolei buraki obierz i również zetrzyj na tarce.
Dodaj oba składniki do wywaru i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Mąkę wymieszaj z trzema łyżkami wody i śmietaną, po czym połącz z jedną chochlą zupy. Powstałą mieszankę przelej do gotującego się bulionu. Dodaj masło, co jakiś czas mieszając. W ostatnim etapie dopraw pachnącą zupę świeżym sokiem z cytryny i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!