Przepis na klasyczną botwinkę. Pychota! Zajadając się nią, poczujesz się jak na wakacjach u babci

Przepis na botwinkę przyda ci się zwłaszcza latem. Apetycznie pachnąca zupa nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale i przeniesie cię wspomnieniami w czasy dzieciństwa. Jak przygotować pyszne danie z botwiny? Prościej być nie może.

Szczyt sezonu na prozdrowotną botwinę przypada na czerwiec. Mamy więc teraz idealną porę na to, by zaopatrzyć się w ten tani, a jakże przydatny dodatek do potraw. Z liści można przyrządzić wiele smakołyków - świetnie urozmaicają sałatki, koktajle, a nawet pesto. Najchętniej jednak dodajemy je do jednego dania. Poniżej przedstawiamy najprostszy przepis na zupę z botwiny.

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Przepis na botwinkę jak u babuni. Zrobisz ją w trymiga, a zjesz - jeszcze szybciej

Przygotowanie botwinki okaże się znacznie łatwiejsze, jeśli będziemy mieli pod ręką gotowy bulion. Może to być zarówno wywar na mięsie, jak i na warzywach. Oba doskonale łączą się z rośliną i tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Zupa z botwinki to doskonały pomysł na wiosenno-letni obiad, który nie tylko nam zasmakuje, ale i nasyci nas na długie godziny. Potrawę można dodatkowo wzbogacić o ziemniaki, koperek, szczypiorek czy jajka gotowane na twardo. Efekt finalny będzie zależeć od naszej wyobraźni i upodobań kulinarnych.

Składniki:

  • 2 l bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • 3 małe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 0,5 kg botwinki z burakami,
  • 220 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki.

Prosta i aromatyczna zupa z botwiny. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia i obrania marchewki oraz pietruszki. W kolejnym kroku zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wrzuć do gotującego się na średnim ogniu bulionu. Gotuj całość przez kilka minut. W międzyczasie dokładnie umyj botwinkę. Liście drobno posiekaj, z kolei buraki obierz i również zetrzyj na tarce.

Dodaj oba składniki do wywaru i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Mąkę wymieszaj z trzema łyżkami wody i śmietaną, po czym połącz z jedną chochlą zupy. Powstałą mieszankę przelej do gotującego się bulionu. Dodaj masło, co jakiś czas mieszając. W ostatnim etapie dopraw pachnącą zupę świeżym sokiem z cytryny i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Najlepsza zupa na lato to:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.