Placki twarogowe z truskawkami. 15 minut i mam gotowych kilkanaście puszystych smakołyków

Przepis na placki twarogowe przydaje mi się zawsze, gdy nachodzi mnie ochota na słodki i prosty obiad. Z dodatkiem świeżych truskawek smakują wprost wyśmienicie. Wystarczy kwadrans pracy, by móc cieszyć się puszystym i rozpływającym się w ustach przysmakiem.

Placki twarogowe doskonale sprawdzą się zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekki obiad. Przyrządzenie ich to kwestia kilkunastu minut, dlatego będą one w sam raz na pyszną przekąskę w zabiegany dzień. Wychodzą idealnie puszyste, miękkie oraz subtelnie słodkie. Zasmakują nam jeszcze bardziej, jeśli wzbogacimy je o truskawkowe nadzienie.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Z tego przepisu na placki serowe korzystam od lat. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł

Prawda jest taka - placków serowych nie da się zepsuć. Receptura na nie jest tak prosta, że z wykonaniem zadania poradzi sobie nawet najmniej utalentowany amator słodkich pyszności. Jeśli szukasz inspiracji na letnie śniadanie, obiad lub podwieczorek - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.

Nie miej obaw przed eksperymentowaniem! Możesz dodać do placków swoje ulubione składniki, takie jak: dżem, marmolada, konfitura, krem czekoladowy, masło orzechowe, bita śmietana czy nawet posypka. Pamiętaj, że ogranicza cię jedynie wyobraźnia kulinarna.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 90 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • garść truskawek,
  • 3 duże jajka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • opcjonalnie: dżem, konfitura, bita śmietana, cynamon, cukier puder.

Placki twarogowe z truskawkami. Sposób przygotowania

Zacznij od przełożenia twarogu do miski. Wbij żółtka (białka na razie odłóż na bok). Wsyp cukier waniliowy oraz cukier puder, po czym rozgnieć wszystko widelcem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę. 

W kolejnym kroku ubij białka na sztywną pianę i przełóż ją do masy twarogowej. Delikatnie połącz składniki łyżką. Na rozgrzanej, suchej patelni wykładaj niewielkie partie ciasta, formując je na kształt okrągłych placków. 

Smaż z jednej strony po ok. 2-3 minuty, by w dalszej kolejności wcisnąć w ciasto kilka cienkich plasterków truskawek. Na koniec przewróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Gotowe placuszki twarogowe wyłóż na talerz i oprósz cukrem pudrem lub udekoruj innymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: