Placki twarogowe doskonale sprawdzą się zarówno na pożywne śniadanie, jak i lekki obiad. Przyrządzenie ich to kwestia kilkunastu minut, dlatego będą one w sam raz na pyszną przekąskę w zabiegany dzień. Wychodzą idealnie puszyste, miękkie oraz subtelnie słodkie. Zasmakują nam jeszcze bardziej, jeśli wzbogacimy je o truskawkowe nadzienie.
Prawda jest taka - placków serowych nie da się zepsuć. Receptura na nie jest tak prosta, że z wykonaniem zadania poradzi sobie nawet najmniej utalentowany amator słodkich pyszności. Jeśli szukasz inspiracji na letnie śniadanie, obiad lub podwieczorek - koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem.
Nie miej obaw przed eksperymentowaniem! Możesz dodać do placków swoje ulubione składniki, takie jak: dżem, marmolada, konfitura, krem czekoladowy, masło orzechowe, bita śmietana czy nawet posypka. Pamiętaj, że ogranicza cię jedynie wyobraźnia kulinarna.
Składniki:
Zacznij od przełożenia twarogu do miski. Wbij żółtka (białka na razie odłóż na bok). Wsyp cukier waniliowy oraz cukier puder, po czym rozgnieć wszystko widelcem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj całość na jednolitą masę.
W kolejnym kroku ubij białka na sztywną pianę i przełóż ją do masy twarogowej. Delikatnie połącz składniki łyżką. Na rozgrzanej, suchej patelni wykładaj niewielkie partie ciasta, formując je na kształt okrągłych placków.
Smaż z jednej strony po ok. 2-3 minuty, by w dalszej kolejności wcisnąć w ciasto kilka cienkich plasterków truskawek. Na koniec przewróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Gotowe placuszki twarogowe wyłóż na talerz i oprósz cukrem pudrem lub udekoruj innymi dodatkami. Smacznego!