Placki ziemniaczane to klasyka, której nie ma co podrabiać. Co jednak powiesz, na nieco lżejszą, zieloną wariację z cukinii? Taki przysmak obłędnie chrupie i pięknie prezentuje się na talerzu. Smaczny obiad zaspokoi głód i co najważniejsze, sprawi, że każdy poprosi o tajną recepturę.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii to moje czerwcowe uzależnienie. Robię je co dwa dni
Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Warto dodać do nich oczywiście sezonowe składniki, takie jak świeże warzywa czy owoce. Moim faworytem na czerwcowy posiłek są placki z cukinii, które są idealnie chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku czeka na nas soczyste, miękkie wnętrze.
Sekretem jest nie tylko zielone warzywo, ale i kilka odświeżających dodatków. Mowa tu oczywiście o cebuli, czosnku, koperku i przyprawach. Samo podanie także warto dopieścić - placki idealnie smakują z łososiem, kremowym sosem jogurtowym, serem feta czy jogurtem naturalnym ze startą skórką cytryny. Taki obiad na długo zostanie zapamiętany przez domowników, a prośba o dokładkę pojawi się szybciej, niż ci się wydaje.
Placki z cukinii lepsze od ziemniaczanych? To mój ulubiony przepis na letni obiad
Składniki:
- 500 g cukinii,
- 2 jajka,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- 6 łyżek mąki,
- cebula,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- pieprz,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
- Gotowanie zacznij od umycia cukinii.
- Sezonowe warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na moment aż puści soki. Wskazówka - cukinię najlepiej przełożyć na czystą, bawełnianą ściereczkę, a następnie odcisnąć.
- Odciśnięte warzywo przełóż do miski razem z jajkami. W kolejnym kroku dodaj, mąkę, drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę i przyprawy.
- Na tym etapie można dodać także ulubione dodatki - polecamy ser feta.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nie powinno być żadnych grudek.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło, nakładaj masę z cukinii porcjami i smaż z obu stron na rumiany kolor.
- Gotowe placki układaj na ręczniku kuchennym, a następnie serwuj je na estetycznych talerzach z ulubionymi dodatkami. Smacznego!