Placki z cukinii mogę jeść na okrętkę. Ten przepis bije na głowę klasykę. Są tanie, lekkie i chrupiące

Brakuje pomysłu na lekki, letni obiad? Zamiast katować pierogi, naleśniki i inne mączne specjały, wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na placki z cukinii. Idealnie chrupią, są miękkie, a wnętrze kryje obłędnie smaczną i zieloną niespodziankę. Podaj je z kremowym dipem, a znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Placki ziemniaczane to klasyka, której nie ma co podrabiać. Co jednak powiesz, na nieco lżejszą, zieloną wariację z cukinii? Taki przysmak obłędnie chrupie i pięknie prezentuje się na talerzu. Smaczny obiad zaspokoi głód i co najważniejsze, sprawi, że każdy poprosi o tajną recepturę. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Chrupiące placki z cukinii to moje czerwcowe uzależnienie. Robię je co dwa dni 

Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Warto dodać do nich oczywiście sezonowe składniki, takie jak świeże warzywa czy owoce. Moim faworytem na czerwcowy posiłek są placki z cukinii, które są idealnie chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku czeka na nas soczyste, miękkie wnętrze. 

Sekretem jest nie tylko zielone warzywo, ale i kilka odświeżających dodatków. Mowa tu oczywiście o cebuli, czosnku, koperku i przyprawach. Samo podanie także warto dopieścić - placki idealnie smakują z łososiem, kremowym sosem jogurtowym, serem feta czy jogurtem naturalnym ze startą skórką cytryny. Taki obiad na długo zostanie zapamiętany przez domowników, a prośba o dokładkę pojawi się szybciej, niż ci się wydaje.  

Placki z cukinii lepsze od ziemniaczanych? To mój ulubiony przepis na letni obiad

Składniki: 

  • 500 g cukinii,
  • 2 jajka,
  • pęczek koperku,
  • ząbek czosnku,
  • 6 łyżek mąki,
  • cebula,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • pieprz,
  • odrobina soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Gotowanie zacznij od umycia cukinii.
  2. Sezonowe warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na moment aż puści soki. Wskazówka - cukinię najlepiej przełożyć na czystą, bawełnianą ściereczkę, a następnie odcisnąć.
  3. Odciśnięte warzywo przełóż do miski razem z jajkami. W kolejnym kroku dodaj, mąkę, drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cebulę i przyprawy.
  4. Na tym etapie można dodać także ulubione dodatki - polecamy ser feta. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nie powinno być żadnych grudek.
  6. Na patelni rozgrzej olej lub masło, nakładaj masę z cukinii porcjami i smaż z obu stron na rumiany kolor.
  7. Gotowe placki układaj na ręczniku kuchennym, a następnie serwuj je na estetycznych talerzach z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.