Żadne tam kopytka ani leniwe. Kiedy spróbowałam tego przysmaku z Podlasia, oniemiałam

Prażucha ziemniaczana największą popularnością cieszy się na Lubelszczyźnie. Tamtejsi mieszkańcy co rusz podają ją do obiadu zamiast zwykłych gotowanych ziemniaków czy frytek. To prosta, lecz wyjątkowo pożywna i smakowita potrawa regionalna. Jak ją przygotować?

Prażucha, znana też jako podlaska psiocha lub fusier, to staropolska potrawa, której nie da się odmówić smaku. Jej dodatkową zaletą jest niewątpliwa prostota wykonania. Do zrobienia prażuchy potrzeba tylko trochę wolnego czasu oraz czterech prostych składników. To doskonały dodatek do obiadu, który przygotujemy w ekspresowym tempie.

Zobacz wideo Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Ziemniaki do obiadu w takim wydaniu smakują obłędnie. Dodaj skwarki, a wyjdzie majstersztyk

Flagowe danie kuchni lubelskiej przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni regionalnej, lecz także zwolennikom potraw z ziemniaków. Nie da się bowiem ukryć, że to właśnie kartofle odgrywają tu główną rolę. Danie z dodatkiem mąki i aromatycznego boczku prezentuje się iście apetycznie. Prażuchę możesz zaserwować w formie purée lub uformowanych, okrągłych klusek, które idealnie współgrają z mięsem, np. kotletem schabowym, dewolajem czy roladą wieprzową. Wypróbuj poniższy przepis, a zapewniamy, że na stałe zagości w twojej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 160 g boczku wędzonego,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli.

Prażucha podlaska z ziemniaków i skwarków. Sposób wykonania

Przygotowania zacznij od dokładnego umycia, obrania i pokrojenia ziemniaków na mniejsze kawałki. W kolejnym kroku umieść je w garnku i zalej zimną wodą, tak by warzywa były całkiem zakryte, a następnie posól i ugotuj do miękkości.

W międzyczasie pokrój boczek w małą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub słoniny. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania, posyp je mąką pszenną. Pamiętaj, aby nie wymieszać składników - mąka powinna osiąść na wierzchu kartofli. Zakryj rondel pokrywką, a po kilku minutach gotowania zdejmij go z palnika.

Na powierzchni wody powinna utworzyć się charakterystyczna kluska z mąki. Wyłów ją razem z kawałkami ziemniaków, a na koniec utłucz na jednolitą, kleistą masę. Okraś je skwarkami i podaj na gorąco w towarzystwie dania głównego lub jako samodzielną potrawę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.