Ten przysmak chodzi za mną od czasu wycieczki na Słowację. W końcu go zrobiłam. Efekt? Cudo

Kuchnia słowacka słynie z wielu smakowitych potraw. Jedną z nich przetestowałam niedawno na rodzinie. Przepis przywieziony z wakacji okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz kluseczki ziemniaczane z bryndzą i skwarkami wiodą prym w mojej kuchni.

Haluszki, znane też jako gałuszki oraz hałuski, to mięciutkie kluseczki z ziemniaków, mąki i kaszy manny. Przyrządza się je w wielu częściach Wschodniej Europy, jednak największy poklask zyskały na Słowacji, gdzie powstało mnóstwo wariantów klasycznej receptury. Jedną z najpopularniejszych wersji jest ta z bryndzą, czyli owczym serem. Jak przygotować haluszki? Mamy na to sprawdzony przepis.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przysmak ziemniaczany z serem i skwarkami prosto ze Słowacji. Niebo w gębie

Haluszki z bryndzą i skwarkami to przysmak, jakich mało. Przyrządzenie ich jest bardzo proste i nie wymaga od nas zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Tę szybką przekąskę jest w stanie zrobić każdy - zwłaszcza z odpowiednią instrukcją, a tę znajdziecie poniżej. Jeśli szukasz pomysłu na lekki obiad lub przystawkę, koniecznie wypróbuj słowackie kluski ziemniaczane. Do dzieła!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 250 g boczku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • cebula,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • bryndza,
  • 50 ml kwaśnej śmietany,
  • skwarki.

Haluszki z bryndzą. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, a następnie obierz i zetrzyj na tarce. Pozostaw startą masę na kilka minut, po czym odciśnij ją z nadmiaru soku. W międzyczasie namocz grzybki, a potem drobno je posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj kiszoną kapustę i odsączone, pokrojone grzyby. Dopraw całość solą i pieprzem, zakryj pokrywką i duś przez ok. 15 minut.

Do odsączonej masy z ziemniakami dodaj mąkę, kaszę oraz szczyptę soli. Dokładnie wszystko wymieszaj. W garnku zagotuj osoloną wodę. Przecieraj ciasto mączno-ziemniaczane przez sito o dużych oczkach prosto do rondla. Powstałe haluszki gotuj do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu przerzuć je na patelnię z kapustą i grzybkami. Wymieszaj, a po kilku minutach podsmażania wyłóż na talerze. Podawaj danie z bryndzą, kleksem kwaśnej śmietany oraz skwarkami. Smacznego!

Więcej o: