Jajecznicy Gordona Ramsaya nic nie brakuje. Jest obłędnie kremowa, puszysta i niebiańsko maślana

Nie ma większej klasyki niż jajka na śniadanie. Gordon Ramsay ma jednak niezawodną metodę na przygotowanie kremowej i puszystej jajecznicy. Zapomnij zatem o śniadaniu suchym jak wiór - z tym przepisem rarytas wyjdzie jak w restauracji najlepszego szefa kuchni.

Zdawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie jajecznicy. Niestety wiele osób nadal serwuje suchą jak wiór wersję, której raczej daleko do ideału. Przepis rodem z kuchni Gordona Ramsaya ma jednak odmienić śniadaniowy koszmar w poezję smaków. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Jajecznica Gordona Ramsaya powali cię na kolana. Wszystko przez staranne mieszanie

Gordona Ramsaya chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Wybitny szef kuchni i restaurator znany jest przede wszystkim ze swojego temperamentu i odważnego gotowania na najwyższym poziomie. Nie da się ukryć, że to wielbiciel klasycznych smaków, które opracowuje do perfekcji. Jednym z podstawowych przepisów, które wielokrotnie zdradzał w książkach kulinarnych czy na łamach tv show jest kremowa i lekka jak piórko jajecznica.

Sekretem jajecznicy Gordona jest powolne przygotowanie i... temperatura. Szef kuchni wbija bowiem jajka i dodaje masło jeszcze na zimną patelnię. Później wszystko starannie miesza, po czym przechodzi do kolejnego, niezawodnego triku, który zdradzamy w przepisie poniżej. Ramsay dzięki temu zyskuje puszystą, kremową i delikatną jajecznicę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Taki specjał warto podać na chrupiącej grzance lub w towarzystwie wiejskiego chleba. Tej jajecznicy nie trzeba więcej dodatków - jest tak wyborna, że znika momentalnie z talerzy!

Niezawodny patent na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek wybierz patelnię, na której chcesz przygotować jajecznicę. Następnie na zimną taflę wbij jajka i przełóż dwie łyżki masła. 
  2. Włącz palnik na najmniejszą moc i zacznij delikatnie mieszać jajka z tłuszczem. Wskazówka - nie możesz doprowadzić do tego, żeby jajka zaczęły się zbyt szybko ścinać. Proces musi być bardzo powolny. 
  3. Ściągnij patelnię z palnika, gdy jajka są jeszcze średnio ścięte. Wszystko ponownie mieszaj i na kilka sekund połóż ponownie na palnik. 
  4. Gdy konsystencja naszej jajecznicy jest idealnie kremowa pora dodać do niej łyżkę śmietany, sól oraz pieprz. 
  5. Jajka ponownie zamieszaj i na koniec udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem. 
  6. Tak przygotowaną jajecznicę serwuj ze świeżym chlebem lub na grzance. Smacznego!
Które dodatki najlepiej pasują do jajecznicy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.