Zdawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie jajecznicy. Niestety wiele osób nadal serwuje suchą jak wiór wersję, której raczej daleko do ideału. Przepis rodem z kuchni Gordona Ramsaya ma jednak odmienić śniadaniowy koszmar w poezję smaków.
Gordona Ramsaya chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Wybitny szef kuchni i restaurator znany jest przede wszystkim ze swojego temperamentu i odważnego gotowania na najwyższym poziomie. Nie da się ukryć, że to wielbiciel klasycznych smaków, które opracowuje do perfekcji. Jednym z podstawowych przepisów, które wielokrotnie zdradzał w książkach kulinarnych czy na łamach tv show jest kremowa i lekka jak piórko jajecznica.
Sekretem jajecznicy Gordona jest powolne przygotowanie i... temperatura. Szef kuchni wbija bowiem jajka i dodaje masło jeszcze na zimną patelnię. Później wszystko starannie miesza, po czym przechodzi do kolejnego, niezawodnego triku, który zdradzamy w przepisie poniżej. Ramsay dzięki temu zyskuje puszystą, kremową i delikatną jajecznicę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Taki specjał warto podać na chrupiącej grzance lub w towarzystwie wiejskiego chleba. Tej jajecznicy nie trzeba więcej dodatków - jest tak wyborna, że znika momentalnie z talerzy!
Składniki:
Sposób przygotowania: