Porzeczkowiec robię latem na okrętkę. Tego ciasta nie piekę, tu króluje lekka i orzeźwiająca pianka

Wśród wakacyjnych ciast nie może zabraknąć porzeczkowca, który kusi solidną porcją sezonowych owoców, ale i wyjątkowym smakiem. Obejdzie się bez pieczenia, bo nasz rarytas bazuje na lekkiej niczym chmurka piance i obłędnej galaretce. Takie połączenie to idealne, słodkie orzeźwienie.

Latem skomplikowane wypieki warto zastąpić lekkimi, orzeźwiającymi i co najważniejsze łatwymi w przygotowaniu deserami. Poza lodami, sezonowymi owocami czy fikuśnymi galaretkami, warto przyjrzeć się przepisowi na ciasto porzeczkowe, które nie wymaga pieczenia i wygląda wręcz oszałamiająco. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Porzeczkowiec idealnym ciastem na wakacje? Obejdzie się bez pieczenia

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na ciasto porzeczkowe to hit tego lata, który jest banalnie prosty i na dodatek wyjątkowo spektakularny. Nie trzeba go piec, ani poświęcać mu kilka godzin w kuchni - wystarczy zadbać o lekką piankę na bazie nabiału i orzeźwiającą galaretkę pełną owoców. Reszta dosłownie robi się sama! 

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność dodawanych składników no i oczywiście spora porcja sezonowych owoców. Czarna porzeczka sprawdzi się w tej roli perfekcyjnie Jej słodko-kwaśny smak doskonale będzie się komponował z ciasteczkowym spodem oraz kremową masą z mascarpone i śmietanki. Dekoracją i wakacyjnym akcentem jest z kolei galaretka, gdzie również warto zatopić sporo porzeczki. 

Piętrowe ciasto porzeczkowe - ten przepis króluje u mnie latem 

Składniki na masę: 

  • 250 g mascarpone, 
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 5 łyżeczek żelatyny, 
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 szklanki czarnej porzeczki, 
  • 100 ml gorącej wody. 

Galaretka owocowa: 

  • 2 szklanki czarnej porzeczki, 
  • 2 galaretki porzeczkowe, 
  • 600 ml gorącej wody,
  • dodatkowo - 150-170 g ciemnych herbatników na spód. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od zalania żelatyny 100 ml wody. Składniki wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie dokładnie umyj owoce.
  2. Osuszone owce zblenduj. 
  3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i pod koniec dodawaj łyżka po łyżka serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec dodaj do masy zblendowane porzeczki oraz nieco ostudzoną - wszystko ponownie miksu na małych obrotach. 
  4. Na dnie formy do pieczenia wyłóż papier. Układaj herbatniki jeden obok drugiego - tworząc tym samym nasz spód. 
  5. Na ciasteczka wyłóż masę porzeczkową - wierzch estetycznie wyrównaj. Ciasto przełóż do lodówki - masa powinna ładnie zastygnąć. 
  6. Po tym czasie na masie układaj ponownie porzeczki. 
  7. Dwie galaretki porzeczkowe rozpuść w wodzie i ostudź. 
  8. Gotową galaretkę przelej na masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc lub minimum trzy godziny. 
  9. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.