Latem skomplikowane wypieki warto zastąpić lekkimi, orzeźwiającymi i co najważniejsze łatwymi w przygotowaniu deserami. Poza lodami, sezonowymi owocami czy fikuśnymi galaretkami, warto przyjrzeć się przepisowi na ciasto porzeczkowe, które nie wymaga pieczenia i wygląda wręcz oszałamiająco.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Porzeczkowiec idealnym ciastem na wakacje? Obejdzie się bez pieczenia
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na ciasto porzeczkowe to hit tego lata, który jest banalnie prosty i na dodatek wyjątkowo spektakularny. Nie trzeba go piec, ani poświęcać mu kilka godzin w kuchni - wystarczy zadbać o lekką piankę na bazie nabiału i orzeźwiającą galaretkę pełną owoców. Reszta dosłownie robi się sama!
Kluczem do sukcesu jest odpowiednia kolejność dodawanych składników no i oczywiście spora porcja sezonowych owoców. Czarna porzeczka sprawdzi się w tej roli perfekcyjnie Jej słodko-kwaśny smak doskonale będzie się komponował z ciasteczkowym spodem oraz kremową masą z mascarpone i śmietanki. Dekoracją i wakacyjnym akcentem jest z kolei galaretka, gdzie również warto zatopić sporo porzeczki.
Piętrowe ciasto porzeczkowe - ten przepis króluje u mnie latem
Składniki na masę:
- 250 g mascarpone,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki czarnej porzeczki,
- 100 ml gorącej wody.
Galaretka owocowa:
- 2 szklanki czarnej porzeczki,
- 2 galaretki porzeczkowe,
- 600 ml gorącej wody,
- dodatkowo - 150-170 g ciemnych herbatników na spód.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zalania żelatyny 100 ml wody. Składniki wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie dokładnie umyj owoce.
- Osuszone owce zblenduj.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno i pod koniec dodawaj łyżka po łyżka serek mascarpone oraz cukier puder. Na koniec dodaj do masy zblendowane porzeczki oraz nieco ostudzoną - wszystko ponownie miksu na małych obrotach.
- Na dnie formy do pieczenia wyłóż papier. Układaj herbatniki jeden obok drugiego - tworząc tym samym nasz spód.
- Na ciasteczka wyłóż masę porzeczkową - wierzch estetycznie wyrównaj. Ciasto przełóż do lodówki - masa powinna ładnie zastygnąć.
- Po tym czasie na masie układaj ponownie porzeczki.
- Dwie galaretki porzeczkowe rozpuść w wodzie i ostudź.
- Gotową galaretkę przelej na masę. Ciasto ponownie wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc lub minimum trzy godziny.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania, smacznego!