Robię zalewę tylko z takiej wody. Według babci Ireny to pierwsze przykazanie kiszenia ogórków

Lato to idealny czas na robienie przetworów. W sklepach pojawiają się owoce i warzywa sezonowe, z których możesz przygotować coś pysznego. Najlepszym przykładem są ogórki kiszone. Wiele osób nie ma jednak pojęcia, jak przygotować zalewę.

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej przeprowadzony przez bakterie mlekowe. Żeby wszystko zadziałało zgodnie z planem, trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Wtedy ogórki wyjdą twarde i jędrne w dotyku, chrupkie i o orzeźwiającym smaku. Jeśli robienie przetworów to dla ciebie czarna magia, skorzystaj z kilku wskazówek. Cały sekret tkwi bowiem w zalewie.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przepis na ogórki kiszone. Będziesz mieć zapasy na kilka miesięcy

Ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek albo obiadu. Niektórzy lubią też chrupać je solo, tak po prostu w formie przekąski. Robienie przetworów zacznij od wyparzenia słoików wrzątkiem. Powinny być idealnie czyste i o neutralnym zapachu. Ja zawsze biorę 4 słoiki, każdy o pojemności 1 l. Następnie przygotuj:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 główki czosnku,
  • Pęczek kopru z baldachami,
  • Kawałek korzenia chrzanu,
  • 4 łyżki soli kamiennej.

Czosnek, koper i chrzan włóż na dno słoików. Następnie układaj ogórki ciasno, pod lekkim skosem, warstwami. W każdym słoiku staraj się upchać jak najwięcej. Jeśli zostaną ci jakieś dodatki, spokojnie można położyć je na wierzch.

PORADA! Możesz dorzucić do słoików liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki, wiśni albo winorośli.

Jaką wodą zalewać ogórki kiszone?Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Jaką wodą zalewać ogórki kiszone? Pamiętaj o jednej zasadzie

Teraz czas na trudniejszą część, czyli zrobienie zalewy. Pamiętaj, żeby na każdy litr wody dawać jedną łyżkę soli kamiennej. Jest ona bogata w mikroelementy i sprzyja lepszej fermentacji, dlatego to najlepszy wybór. Woda do kiszenia ogórków powinna być twarda, zmineralizowana. Należy zagotować ją z dodatkiem soli, przelać do chłodnego naczynia i poczekać, aż będzie miała letnią temperaturę. Zazwyczaj zajmuje to pół godziny. To właśnie solanka w temperaturze pokojowej jest gwarancją tego, że ogórki dobrze się ukiszą. Gdy wywar ostygnie, zalej nim słoiki z ogórkami i mocno zakręć. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

OSTRZEŻENIE! Nie wlewaj gorącej solanki do słoików z ogórkami. Przez to warzywa stracą smak i aromat, a do tego będą wyjałowione z wartości odżywczych.

Które ogórki lubisz najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.