Tego przepisu na placki z kaszy manny nauczyła mnie babcia. Myślałam, że bez mąki się nie da

Każdy, kto jest fanem słodkich śniadań, pewnie nie raz przygotowywał chrupiące placuszki. Kiedy w domu brakuje mąki, nie ma co załamywać rąk. Można sięgnąć po równie dobry składnik, jakim jest kasza manna i podać rodzinie zaskakujące kaszaki. To świetna propozycja śniadaniowa.

Brak mąki w kuchni to nie koniec świata. Są tacy kucharze, którzy praktycznie nie dodają jej do swoich dań. Aby podać pyszne śniadanie na słodko, wcale nie jest nam potrzebna. Równie dobre placki usmażyć można z kaszy manny. Z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste, miękkie w środku i niezwykle chrupiące z zewnątrz.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Kaszaki to najlepsza propozycja, gdy w kuchni nie ma mąki. Wyjątkowy pomysł na śniadanie

Robi się je niezwykle szybko, ale przede wszystkim są świetną alternatywą dla klasycznych placków przygotowywanych z mąki. Jeśli akurat zabrakło ci jej w domowych zapasach, może akurat masz pod ręką trochę kaszy manny? Warto wykorzystać ją do zdrowego przepisu, ponieważ łagodnie wpływa na układ pokarmowy, a poza tym jest doskonałym źródłem energii i składników odżywczych. Z tym przepisem wprowadzisz do rodzinnego menu powalające na kolana danie.

Czym zastąpić mąkę? Przepis na placuszki z kaszy manny

Kaszaki to placuszki, które są równie dobre, jak te przygotowane na bazie mąki. Doskonale smakują z ulubionym dżemem owocowym bądź syropem klonowym.

Składniki:

  • 200 g kaszy manny,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • banan,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia.

Do podania: syrop klonowy i świeże owoce lub cukier puder.

Na początek kaszę mannę wsypujemy do garnka i zalewamy ją ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy na mniej więcej dziesięć minut. Następnie obieramy banana i rozgniatamy go widelcem. Kolejnym krokiem będzie oddzielenie żółtka od białek. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem i bananem, po czym dodajemy je do kaszy z mlekiem. Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę i również delikatnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy małe placuszki i smażymy je na niewielkim ogniu z obu stron, aż do przyrumienienia. Gotowe placki można podawać z syropem klonowym i udekorowane świeżymi owocami. Można posypać je również cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Często wymieniasz w przepisach mąkę na kaszę mannę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.