Kotlety warzywne to doskonała alternatywa dla mięsnych przysmaków. Nie dość, że zdrowe, to na dodatek wyśmienite. Moje ulubione to te na bazie soczewicy i aromatycznych przypraw. Poniżej znajdziecie przepis na znakomitą koftę, czyli słynne kotlety charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, bałkańskiej i afrykańskiej.
Recepturę na koftę z soczewicy zaczerpnęliśmy z filmiku opublikowanego na kulinarnym kanale "Peaceful Cooking" na platformie YouTube. Kotlety w tej wersji są wyjątkowo zdrowe i sycące, a dodatek intensywnych przypraw nadaje im głębokiego smaku.
Składniki na kotlety:
Składniki na sos czosnkowy:
Zacznij od namoczenia soczewicy w wodzie. Po ok. 30 minutach odcedź ją i odłóż na bok. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż obraną i posiekaną cebulę, a także starte ziemniaki i marchew. Smaż wszystko na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.
W kolejnym kroku zmiksuj w blenderze soczewicę, czosnek, natkę pietruszki oraz kolendrę. Powstałą masę połącz ze smażonymi warzywami na patelni. Dopraw całość kminkiem, solą, pieprzem oraz płatkami chili i wymieszaj. Odstaw składniki do ostudzenia na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Wymieszaj śmietanę lub jogurt z majonezem i octem. Dodaj łyżeczkę świeżo wyciśniętego sosu z cytryny i dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Teraz wystarczy już tylko uformować wilgotnymi dłońmi kotleciki ze schłodzonej masy i usmażyć je obustronnie na złocisty kolor. Pyszną koftę podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.