Polacy rzadko sięgają po tę roślinę strączkową. A to wielki błąd. Kotlety wychodzą obłędne

Bezmięsne kotlety świetnie sprawdzą się na prosty, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Najbardziej polecamy te z soczewicy, ziemniaków i marchewki. Odpowiednio doprawione i podane z sosem prezentują się doskonale.

Kotlety warzywne to doskonała alternatywa dla mięsnych przysmaków. Nie dość, że zdrowe, to na dodatek wyśmienite. Moje ulubione to te na bazie soczewicy i aromatycznych przypraw. Poniżej znajdziecie przepis na znakomitą koftę, czyli słynne kotlety charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, bałkańskiej i afrykańskiej.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Z czego można zrobić kotlety oprócz mięsa? W tym wydaniu smakują wybornie

Recepturę na koftę z soczewicy zaczerpnęliśmy z filmiku opublikowanego na kulinarnym kanale "Peaceful Cooking" na platformie YouTube. Kotlety w tej wersji są wyjątkowo zdrowe i sycące, a dodatek intensywnych przypraw nadaje im głębokiego smaku.

Składniki na kotlety:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 300 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 70 g startej marchewki,
  • 20 g czosnku,
  • 2 łyżeczki siekanej pietruszki,
  • łyżka kminku,
  • łyżka kolendry,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka płatków chili,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • oliwa do smażenia.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 120 ml kwaśnej śmietany (ewentualnie jogurtu naturalnego),
  • 120 ml majonezu,
  • 60 ml octu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
 

Kofta, czyli kotlety z soczewicy na obiad. Sposób przygotowania

Zacznij od namoczenia soczewicy w wodzie. Po ok. 30 minutach odcedź ją i odłóż na bok. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż obraną i posiekaną cebulę, a także starte ziemniaki i marchew. Smaż wszystko na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odstaw do ostygnięcia.

W kolejnym kroku zmiksuj w blenderze soczewicę, czosnek, natkę pietruszki oraz kolendrę. Powstałą masę połącz ze smażonymi warzywami na patelni. Dopraw całość kminkiem, solą, pieprzem oraz płatkami chili i wymieszaj. Odstaw składniki do ostudzenia na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy. Wymieszaj śmietanę lub jogurt z majonezem i octem. Dodaj łyżeczkę świeżo wyciśniętego sosu z cytryny i dopraw wszystko solą i pieprzem wedle uznania. Teraz wystarczy już tylko uformować wilgotnymi dłońmi kotleciki ze schłodzonej masy i usmażyć je obustronnie na złocisty kolor. Pyszną koftę podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: