W wakacje zapełniamy półki konfiturami, kiszonkami i sokami, aby zrobić zapasy na zimę. Jak zrobić dżem z ogórków? To banalnie proste. Z pewnością, kiedy raz go przygotujesz, na stałe zagości w twoim menu. Posmakuje wszystkim domownikom i szybko zniknie ze słoika. Będą prosić o powtórkę, więc lepiej od razu zrób go więcej.
Okazuje się, że ogórki nie tylko sprawdzają się do sałatek i kiszonek. To chrupiące warzywo świetnie nadaje się do przygotowania słodkiego dżemu, który przyda się do kanapek, naleśników czy placuszków. Mało kto zna ten przepis, a szkoda, bo to świetna alternatywa dla tradycyjnych owocowych konfitur. Oto jak przygotować dżem z ogórków.
Do przygotowania ogórkowego dżemu potrzebujesz:
Ogórka należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z melona wyjmij pestki, obierz i pokrój na drobno. Oba składniki wrzuć do miski, wymieszaj i zasyp cukrem. Pozostaw na około pięć do sześciu godzin, a po upływie tego czasu przełóż do garnka, dodaj wanilię i gotuj na niewielkim ogniu przez dwie godziny. Następnie dodaj miętę i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na kolejne sześć godzin, potem ponownie zagotuj i przełóż do wyparzonych słoików. Odstaw je dnem do góry, by się zawekowały. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.