• Link został skopiowany

Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty

Lato to czas, kiedy wiele osób przygotowuje przetwory na zimę. Jeśli w tym roku ogórki ładnie obrodziły i szukasz oryginalnego pomysłu, jak je wykorzystać, pamiętaj, że kiszonki to niejedyne rozwiązanie. Możesz zrobić ogórkowy dżem. Brzmi nietypowo, ale smakuje naprawdę wybornie.
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty
Zamiast robić kiszonki, zasypuję cukrem. Dżem wychodzi lepszy niż z owoców. Słodki i gęsty, istock/@Yuriy Balagula

W wakacje zapełniamy półki konfiturami, kiszonkami i sokami, aby zrobić zapasy na zimę. Jak zrobić dżem z ogórków? To banalnie proste. Z pewnością, kiedy raz go przygotujesz, na stałe zagości w twoim menu. Posmakuje wszystkim domownikom i szybko zniknie ze słoika. Będą prosić o powtórkę, więc lepiej od razu zrób go więcej.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Co zrobić z ogórków? Zapomnij o kiszonkach. Jest lepsza alternatywa

Okazuje się, że ogórki nie tylko sprawdzają się do sałatek i kiszonek. To chrupiące warzywo świetnie nadaje się do przygotowania słodkiego dżemu, który przyda się do kanapek, naleśników czy placuszków. Mało kto zna ten przepis, a szkoda, bo to świetna alternatywa dla tradycyjnych owocowych konfitur. Oto jak przygotować dżem z ogórków.

Jak zrobić dżem z ogórka? Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący kucharz

Do przygotowania ogórkowego dżemu potrzebujesz:

  • dwa duże ogórki,
  • melona,
  • kilogram cukru białego,
  • łyżeczkę nasion wanilii lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczkę posiekanych listków mięty,
  • sok z cytryny,
  • szczyptę cynamonu (opcjonalnie).
ogórki
ogórkiistock/@schankz

Ogórka należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z melona wyjmij pestki, obierz i pokrój na drobno. Oba składniki wrzuć do miski, wymieszaj i zasyp cukrem. Pozostaw na około pięć do sześciu godzin, a po upływie tego czasu przełóż do garnka, dodaj wanilię i gotuj na niewielkim ogniu przez dwie godziny. Następnie dodaj miętę i sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na kolejne sześć godzin, potem ponownie zagotuj i przełóż do wyparzonych słoików. Odstaw je dnem do góry, by się zawekowały. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: