W dzisiejszych czasach mało kto ma czas, aby stać codziennie przy kuchni i spędzać długie godziny na gotowaniu. Popularność zyskują szybkie przepisy, które wymagają niewielkich nakładów pracy. Dobrym pomysłem jest przygotowanie sosu do spaghetti w słoikach, aby po powrocie do domu, jedynie go odgrzać i dogotować makaron. Jak zrobić taki sos?
Gotowe sosy to świetne rozwiązanie dla ludzi, którzy nie mają czasu, ale zamiast kupować sklepowe słoiki, sos możesz przygotować samodzielnie. Nie będzie zawierał chemicznych składników, można go przechowywać nawet kilka tygodni i wciąż będzie smakował wybornie. Pamiętaj, tylko by sos przelać do czystych i wyparzonych słoików i nie zalewać go do maksymalnej wysokości. Najlepiej pozostawić trochę przestrzeni pod zakrętką, bo podczas przechowywania sos może zwiększyć swoją objętość.
Do przygotowania domowego sosu do spaghetti potrzebujesz:
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone pomidory bez skórki, koncentrat i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Kiedy sos zrobi się gęsty, przelej go do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć i poddaj pasteryzacji w garnku z wrzącą wodą przez około 20 minut. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.