Najprostszy przepis na przecier pomidorowy wymaga jedynie trzech produktów: pomidorów, soli oraz cukru. Najważniejszą częścią zadania będzie pamiętanie o odpowiednich proporcjach oraz kolejności etapów wykonania koncentratu. Jak zatem zrobić szybki i prosty przecier z pomidorów?
Przecier pomidorowy przydaje się nie tylko do przyrządzenia smacznej zupy. To także doskonała baza do sosu na pizzę lub do spaghetti. W zależności od upodobań kulinarnych możesz go dowolnie doprawić ulubionymi ziołami. Szczególnie polecamy dodatek suszonego rozmarynu, tymianku oraz oregano. Jeśli chcesz przygotować za jednym razem większą porcję koncentratu, śmiało zwiększ równomiernie podane niżej proporcje. Przykładowo na cztery kilogramy pomidorów (najlepiej śliwkowych lub malinowych) będziesz potrzebować dwóch łyżek cukru oraz jednej łyżki soli. Powodzenia!
Składniki:
Pomidory oczyść z listków i szypułek, a następnie opłucz we wrzątku. Nie trzymaj warzyw w gorącej wodzie zbyt długo - kilkanaście sekund w zupełności wystarczy. W dalszej kolejności obierz je ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.
Pozostałą część pomidorów umieść w garnku z wodą i ugotuj pod przykryciem, aż do miękkości. Powinno to zająć ok. 15-20 minut. Pamiętaj, aby w tym czasie kilka razy zamieszać łyżką w rondlu. Ugotowane pomidory przełóż przez sito do drugiego garnka.
Dopraw masę solą oraz cukrem. Gotuj przez kilka minut. Kiedy część wody odparuje, w naczyniu powinien zostać gęsty przecier. Teraz wystarczy już tylko przelać go do wyparzonych i osuszonych słoików, przykryć np. ręcznikiem lub kocem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gotowe! Możesz sięgać po koncentrat domowej roboty, kiedy tylko będziesz go potrzebować. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.