Tak robiło się szarlotkę przed wojną. Przepis pochodzi z 1938 roku. Blacha zniknie w kilka minut

Szarlotka to ciasto, które uwielbiają niemal wszyscy. Kojarzy się z jesienią, więc już niedługo nadejdzie idealny czas na jej przygotowanie. Oto przepis na tradycyjną szarlotkę z 1938 roku. Wychodzi tak pyszna, że domownicy od razu zjedzą całą blachę.

Zapach świeżo upieczonego ciasta kojarzy się z domem i spokojem. Jesienne dni nie zachęcają do wychodzenia na zewnątrz, a pyszne ciasto umili wieczory spędzane pod kocem. Jak zrobić tradycyjną polską szarlotkę? Oto przepis pochodzący z 1938 roku. W taki sposób deser przygotowywali nasi przodkowie.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Czym się różni jabłecznik od szarlotki? Wbrew pozorom różnice są spore 

Jabłecznik i szarlotka to dwa różne ciasta. Jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest tylko z jabłek i może być na biszkopcie, cieście drożdżowym lub francuskim, a szarlotka to ciasto kruche lub półkruche. Najczęściej głównym składnikiem są jabłka, ale mogą być to także śliwki lub gruszki. 

Jaki jest najlepszy przepis na szarlotkę? Poznaj przepis z 1938 roku. To najlepsze ciasto pod słońcem

Do przygotowania farszu potrzebujesz:

  • kilogram jabłek (najlepiej kwaśnych),
  • 120 g cukru,
  • cynamon,
  • rodzynki (opcjonalnie).

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 60 g cukru,
  • żółtko,
  • ciepłą wodę.
szarlotka (zdj. ilustracyjne)
szarlotka (zdj. ilustracyjne) istock/Dar1930

Zacznij od przygotowania ciasta. Suche składniki wymieszaj, dodaj masło i ugniataj na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt tępa, dodaj odrobinę ciepłej wody. Ciasto podziel na większą i mniejszą część. Tortownicę wysmaruj masłem, a potem wyłóż większą częścią boki formy i spód. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przejdź do przygotowania farszu. Jabłka obierz i pokrój, a potem gotuj do miękkości i dodaj resztę składników. Wymieszaj i wyłóż gotowane jabłka na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta wykrój paski i udekoruj jabłka. Posmaruj żółtkiem i posyp cukrem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz godzinę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: