Zapach świeżo upieczonego ciasta kojarzy się z domem i spokojem. Jesienne dni nie zachęcają do wychodzenia na zewnątrz, a pyszne ciasto umili wieczory spędzane pod kocem. Jak zrobić tradycyjną polską szarlotkę? Oto przepis pochodzący z 1938 roku. W taki sposób deser przygotowywali nasi przodkowie.
Jabłecznik i szarlotka to dwa różne ciasta. Jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest tylko z jabłek i może być na biszkopcie, cieście drożdżowym lub francuskim, a szarlotka to ciasto kruche lub półkruche. Najczęściej głównym składnikiem są jabłka, ale mogą być to także śliwki lub gruszki.
Do przygotowania farszu potrzebujesz:
Składniki na ciasto:
Zacznij od przygotowania ciasta. Suche składniki wymieszaj, dodaj masło i ugniataj na jednolitą masę. Jeśli jest zbyt tępa, dodaj odrobinę ciepłej wody. Ciasto podziel na większą i mniejszą część. Tortownicę wysmaruj masłem, a potem wyłóż większą częścią boki formy i spód. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przejdź do przygotowania farszu. Jabłka obierz i pokrój, a potem gotuj do miękkości i dodaj resztę składników. Wymieszaj i wyłóż gotowane jabłka na podpieczony spód. Z pozostałej części ciasta wykrój paski i udekoruj jabłka. Posmaruj żółtkiem i posyp cukrem. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz godzinę. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.